nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kazah támadás a sajtószabadság ellen

A sajtószabadság elleni nyílt támadásnak nevezte az egyik független kazah újság elleni hatósági lépéseket az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője egy keddi közleményében.

MTI | 2009. szeptember 22.
|  

A Respublika című hetilap példányainak elkobzása és számláinak zárolása az ellene kezdeményezett rágalmazási per előtt újabb nyilvánvaló kísérlet arra, hogy elhallgattassák a megmaradt néhány független sajtóorgánum egyikét – írta Haraszti Miklós bécsi keltezésű közleményében.
Egy körzeti bíróság szeptember elején 280 ezer eurónyi kártérítés fizetésére kötelezte a Respublika tulajdonosát és a főszerkesztőjét rágalmazás címén a kazah BTA bank megmentésében vállalt állami részvételről szóló cikk miatt.

Az EBESZ illetékese felidézte, hogy az aránytalannak tartott büntetés miatt korábban levelet intézett a kazah külügyminiszterhez. Rámutatott, hogy a szóban forgó intézkedéseket a fellebbezési határidő lejárta előtt hajtották végre.

Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben Kazahsztán veszi át az EBESZ soros elnökének a tisztét, s úgy vélekedett, hogy az információ szabad áramlásával és a véleményszabadsággal szembeni türelmetlenség rossz fényt vet a kazah elnökségre.

Információ
X