nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Käfer István kapta a Megbékélési és együttműködési díjat

Käfer István irodalomtörténész, bibliográfus több, a szlováksággal kapcsolatos könyv, tanulmány, cikk szerzője, a PPKE Szlovák Intézetének volt a vezetője.

MTI | 2014. március 2.
|  

Käfer István irodalomtörténész, bibliográfus, egyetemi docens vehette át a Charta XXI mozgalom Megbékélési és együttműködési díját péntek este Budapesten, a Párbeszéd Házában – közölte Surján László, az Európai Parlament alelnöke, a mozgalom alapítója az MTI-vel.

„A túlságosan tág európai és a kicsit szűk nemzeti fogalom között rá kell találnunk és erősítenünk, fejlesztenünk kell a régióhoz tartozás közös örömét. Talán a szomszéd, sőt a jó szomszéd kifejezés a legalkalmasabb számunkra. Egymást támogató nemzetek, egymást ismerő és szerető emberek, kultúránk sok közös eleme, vándorló dallamok, közösen tisztelt múltbéli királyok, közösen szeretett táj. Utópia? Käfer István munkája, gondolatai, könyvei, tanulmányai azt üzenik: álom ugyan, de megvalósítható” – indokolta a döntést Surján László.

Surján László mellett Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Karol Wlachovsky műfordító és Kiss Szemán Róbert egyetemi docens is méltatja a péntek esti ünnepségen a díjazottat. Kiss-Rigó László az MTI-nek úgy vélte: Käfer István munkásságát látva mondhatjuk, hogy a magyar és szlovák nemzetek összefüggésének rendszere nemcsak a keresztény ügy fényében kezelhető, hanem tudományosan is, így remélhető, hogy a mindennapi életben is kezelhető lesz.

A püspök és Käfer István ismeretsége hosszú évekre nyúlik vissza. Gál Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem első rektora ismertetett össze őket még abban az időben, amikor a rektor biztatására Käfer István nagy erővel végezte az intézményben a szlovák szak építését.

Käfer István irodalomtörténész, bibliográfus 1935-ben született Budapesten, több, a szlováksággal kapcsolatos könyv, tanulmány, cikk szerzője. Ő írta a Magyar szlovákságismeret című kötet is, amelyben összefoglalja a szlovák nép történetét és a szlovák-magyar közös történelem legfontosabb állomásait, a szlovák történelem és irodalom nagyjainak szemével mutatja be az eseményeket. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szlovák Intézetének volt a vezetője, tudományos és pedagógiai munkásságáért szlovák állami kitüntetést is kapott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 szigetva 2014. március 2. 21:16
1 El Vaquero 2014. március 2. 20:44

Ez sem gyakori, magyar ember nevében ä. Olyannyira, hogy nem is láttam még ilyet. Magyarítani szokták ae-vel vagy é-vel, ritkábban á-val.

Információ
X