nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A török Füleken

A török hódoltság időszakát idézik fel a szombati török esten a szlovákiai füleki várban; a résztvevők török ételeket is kóstolhatnak és az iszlámról is többet tudhatnak meg.

MTI | 2012. augusztus 16.
|  

Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény a város fiataljaiból alakult Defensores történelmi bajvívó csoport tagjaival közösen – animációs programokkal kísért – nyáresti várséták szervezésébe kezdett. Az első két júliusi sikeres rendezvényt követően augusztus 18-án gazdagabb éjszakai programot kínálnak, amely témájában a török hódoltság időszakára épül.

A műsor bevezető részében tudományos ismeretterjesztő előadások hangzanak el a középső vár egyetlen épen maradt kazamatájában. Kovács Attila, a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense, iszlámszakértő tart vetítéssel kísért előadást. Alexander Botos, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum régésze korábbi kutatásainak eredményeit foglalja össze Az oszmán megszállás tárgyi emlékei Nógrádban és Kishontban címmel.


Az animációs programok keretén belül a Defensores történelmi társulat tart ismeretterjesztő történelmi előadásokat, majd a várkatonaság életét bemutató humoros történetek következnek, ezt pedig a török ételek kóstolója követi. A fiatalabbakat a török hadviselésről szóló múzeumpedagógiai műhely várja a Bebek-toronyban a páncél- és fegyvermásolatokat bemutató kiállítás tárgyai között. Fellép a török esten a salgótarjáni Shai-Nefer hastáncoscsoport, az est fénypontjaként pedig a budapesti Arasinda Török Népzenei Együttes lép színpadra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X