nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jönnek a telefáblagépek?

Valamikor azt hittük, hogy a telefon abban különleges, hogy minél kisebb, annál menőbb. A trendek azonban változnak – bár, úgy tűnik, mindennek van határa.

nyest.hu | 2014. január 28.
|  

A technika szédületes fejlődésének mi, a nyelvek szerelmesei nem csupán azért örülhetünk, mert újabb és újabb eszközöket kapunk a kezünkbe a nyelvi adatok feldolgozásához – hanem azért is, mert ezek neveire is rácsodálkozhatunk. Itt vannak például a phabletek: ezek a nevüket a phone ’telefon’ és a tablet ’táblagép’ vegyítésével vagy összerántásával (kontaminációjával) jött létre, így aztán körülbelül telefáblagépnek fordíthatnánk – valószínűbb azonban, hogy a magyarban a fablet elnevezés fog meggyökeresedni.

Miről is van szó? Olyan eszközről, mely nagyobb, mint egy tipikus okostelefon, de kisebb, mint egy átlagos táblagép: általában olyan készülékeket szokás idesorolni, melyek képernyőjének átlója 14 cm-nél nagyobb, de 17,5 cm-nél kisebb. A The Guardian a Juniper Research felmérésére alapozva azt írja, hogy míg idén 20 millió ilyen készüléket fognak értékesíteni a világban, addig 2018-ban már 120 milliót. Az ilyen eszközök elsősorban Ázsiában lesznek népszerűek: a Távol-Keleten és Kínában ebben az időszakban 60 millió fablet értékesítésére lehet számítani. míg Észak-Amerikában és Európában 20-20 millióra. A Távol-Keleti eladásokat elsősorban az hajtja, hogy Dél-Koreában a videójátékok, Kínában pedig az online videók nézése nagyon népszerű.

Egy montir, egy táblagp és egy telefáblagép
Egy montir, egy táblagp és egy telefáblagép
(Forrás: Wikimedia Commons / Intel Free Press / CC BY-SA 2.0)

A The Guardian az átmérőt hüvelykben adja meg, mi ezt az egyszerűség kedvéért a legközelebbi fél centiméterhez kerekítve adjuk meg.

A Kantar ComTech felmérése szerint az európai vásárlók túl nagynak tartják a fabletek képernyőit – aki ilyet vesznek, azok 42%-a a következő készülékénél kisebb képernyőre vált. A 11,5–12,5 cm képátlójú készülékek tulajdonosainak 41%-a, a 10–11 cm képátlójú készülékek tulajdonosainak 58%-a vált nagyobb képernyőjű eszközre, amikor újat vásárol. Igaz, az utóbbi csoport 13%-a kisebb készülékre vált. A 7,5–10 cm-es képátlójú telefonok tulajdonosai közül azonban 68% vált nagyobbra, és csak 1% kisebbre. A 7,5 cm-nél kisebb átmérőjű készülékek tulajdonosai közül viszont 88% választ nagyobb eszközt a készülékcsere alkalmával. A Kanter ugyanazon vásárlókat is követi, és azt figyelte meg, hogy a vásárlók többsége nagyobb készülékre vált, amikor új telefont vesz – ám ez megváltozik, amikor a 12,5 cm-es átmérőt elérik – ilyenkor a felhasználók közel fele visszatér a kisebb mérethez.
Ekkora egy fablet a kézben
Ekkora egy fablet a kézben
(Forrás: Wikimedia Commons / Flickr user "New Technik" / CC BY 2.0)

Az Európa és Észak-Amerika, illetve Ázsia közötti különbséget az is okozza, hogy az előbbi két régióban a tabletek hamarabb elterjedtek – az Egyesült Királyságban pl. a háztartások 40%-ában van táblagép. Ázsiát azonban csak mostanában érik el a táblagépek, és sokan inkább a fableteket választják helyettük: ezek egyszerre töltik be a telefon és egy kisebb tablet szerepét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 B 2014. február 1. 10:15

MIért nem jó név a "táblafon"?

Információ
X