nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Táblagépek
Az Apple kárára növekszik a Samsung

Az idei harmadik negyedévben a tavalyinak közel másfélszeresét, 27,8 millió táblaszámítógépet értékesítettek a világpiacon.

MTI | 2012. november 6.
|  

A táblagéppiaci forgalom a harmadik negyedévben 6,7 százalékkal nőtt a második negyedévihez képest és 49,5 százalékkal a 2011 harmadik negyedévihez viszonyítva az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat felmérése szerint.   

Az Android operációs rendszerrel működő táblaszámítógépek értékesítése a piacvezető Apple kárára emelkedett, elsősorban a Samsung és az Amazon eladásai növekedésének köszönhetően. Az Apple a harmadik negyedévben 14,0 millió táblaszámítógépet értékesített, ami 50,4 százalékos piaci részesedést jelentett, szemben a 2011 harmadik negyedévi 11,1 milliós eladással, ami akkor 59,7 százalékos részesedésnek felelt meg. A Samsung ezzel szemben piaci részesedését 18,4 százalékra növelte a tavalyi harmadik negyedévi 6,5 százalékról azáltal, hogy az idén 5,1 millió táblagépet adott el a tavalyi 1,2 millió után.


Az Amazon az idén a harmadik negyedévben 2,5 millió táblagépet adott el, ezzel 9 százalékos részesedést ért el. Az Amazon esetében nem állnak rendelkezésre 2011-es értékesítési adatok, mert saját táblagépével csak nemrégiben jelent meg a piacon.

Miközben az Apple az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 26,1 százalékkal növelte táblagépeladásait, a Samsung 325 százalékkal, az Asus 242,9 százalékkal, a Lenovo pedig 100 százalékkal. A többi táblagépgyártó eladásai 38,9 százalékkal csökkentek.

Az okostelefonok körében is vezet az Android

Az idei harmadik negyedévben minden négy eladott okostelefon közül három Android operációs rendszeren futott – közölte az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker elemzésére hivatkozva. A harmadik negyedévben piacra vitt 181,1 millió okostelefon 75,0 százaléka, 136,0 millió darab Android operációs rendszerrel működött. Az Android okostelefonok értékesítése a második negyedévben lépte át a 100 milliós küszöböt.

Az idei harmadik negyedévi közel kétszeres, 91,5 százalékos növekedés a 2011-es harmadik negyedévi 71,0 millióhoz képest lényegesen felülmúlja az okostelefon piac 46,4 százalékos növekedésének mértékét. A tavalyi harmadik negyedévben 123,7 millió okostelefon kelt el a világpiacon. Az Android operációs rendszere ezen belül 57,5 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Az idei harmadik negyedévben több Android okostelefon került piacra, mint amennyi okostelefont az Android projekt bejelentésének évében, 2007-ben a világpiacon összesen értékesítettek. Az Androidot értékesítők listáját változatlanul a Samsung vezeti nagy előnnyel a többi gyártó előtt, de részesedése valamelyest csökkent.

„Az okostelefon-piac egyik legerőteljesebb növekedési motorja a 2008-ban bemutatott Android operációs rendszer” – mondta Ramon Llamas, az IDC mobiltelefon üzletági kutatási igazgatója. „Az Android azóta minden évben a piac bővülésének mértékét meghaladó ütemben terjedt és piaci részesedést vett el a konkurenciától” – hangsúlyozta.

Az okostelefonok operációs rendszerének ranglistáján a második helyen messze az Android mögött az Apple iOS áll 14,9 százalékos részesedéssel. Az idei harmadik negyedévben 26,9 millió darab iOS operációs rendszerrel működő okostelefon kelt el. A tavalyi harmadik negyedévben 17,1 millió iOS rendszerű okostelefont értékesített az Apple, ami 13,8 százalékos részesedésnek felelt meg. Az eladások az idei harmadik negyedévben a tavalyihoz képest 57,3 százalékkal növekedtek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X