nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Én kicsi pónim
Honnan jön a brony?

Olvasónkat egy svéd szó érdekli, de hamarjában kiderül, hogy az valójában angol. Megismerkedhetünk egy sajátos szóalkotásmóddal, és megismerkedünk egy kiterjedt szócsalád néhány tagjával.

nyest.hu | 2013. március 27.
|  

Krisztián nevű olvasónk a a neten böngészett, amikor egy, az év új svéd szavaival kapcsolatos hírre bukkant:

A fejlett nyugati társadalomra jellemző, hogy 2012 új szavai között ott volt a brony, azaz a Én pici pónim-rajongó felnőtt férfi [...]

Krisztiánt az érdekli, hogy honnan származhat a brony szó.

A brony szóöszerántással (más néven szóvegyüléssel) jött létre: ennél a szóalkotásmódnál két szót úgy illesztünk össze, hogy az egyik szó elejét illesztjük a másik végéhez. Így jött létre a magyarban pl. a csőr (cső + orr), a higany (híg + anyag), a citrancs ’grépfrút’ (citrom + narancs) vagy a csalagút (csatorna + alagút) szó. Ez a szóalkotásmód az összetett szavak elhomályulását utánozza mesterséges módon. A mai arc, orca szó például összetétellel jött létre: az orr és száj szavak azonban ma már nem ismerhetőek fel benne.

A brony eredetileg angol szó, a bro (< brother) ’fivér; haver, társ (fiú)’ és a pony ’póni’ összerántásával keletkezett. A svédben való meggyökerezéséhez az is hozzájárult, hogy a svédben használatos az angol brother megfelelője, a bror (régiesen broder).

Bronytalálkozó
Bronytalálkozó
(Forrás: Wikimedia Commons / Smitty / CC BY-SA 3.0)

 

Az angolban bro- más szavakban is megjelenik ilyen formában, például a bromance ’fiúk közötti nagy intenzitású, de szexualitástól mentes érzelmi viszony’: ebben a bro a romance ’szerelem’ szóval van összerántva. A brobargo a haverral való kapcsolat megszakítása amiatt, mert túl sok időt tölt a barátnőjével, és keveset foglalkozik a barátaival (a második elem itt az embargo). A brobecue a (fiúkból álló) baráti társaság által szervezett sütögetés (barbecue). A broberload azt jelenti, hogy a buliban túl sok a fiú, alig vannak lányok (overload ’túlcsordulás’). A broblem a haverokkal kapcsolatos probléma (problem). A sor még hosszan folytatható.

Broberload
Broberload
(Forrás: pixabay / STV777)

A szóösszerántás egyik hátránya, hogy információ veszik el (konkrétan a szavak egy része), így egy összerántásnak több értelmezése is lehetséges. Az Urban Dictionay szerint a broach jelentése ’haverok együttműködése annak érdekében, hogy egyikük elcsábítson egy lányt egy csoporton kívülitől’ (ebben az esetben a szó másik fele a poach ’elcsábít, elhappol, elhorgászik’ – eredetileg ’orvvadászik, orvhalászik, orvhorgászik’); ’haveri körbe tartozó kellemetlen alak’ (a szó második fele a cockroach ’csótány’), illetve ’haverok között megosztott marihuánás cigaretta’ (roach ’csikk’) – igaz, ez utóbbi jelentést a felhasználók nem igazolták vissza. (Az első jelentéshez áll közel a broacher ’haver, aki soha nem talál magának nőt, de ráhajt arra, akivel a társaságban mások próbálkoznak’.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X