nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cellphorradalom
Az Ubuntu felforgatja a telefonipart?

Csúcskategóriás mobilra vágyik? Jövő májusban már egyenesen egy asztali gépet tehet zsebre, ha most kifizeti. Nem csak a technológia forradalmi, de a fejlesztés módja is.

nyest.hu | 2013. július 24.
|  

A Linux fejlesztésében meghatározó volt, és a mai napig az a felhasználók közösségének összefogása. A korai időkben ez azt jelentette, hogy a programozók ingyen dolgoztak a nagy művön, és voltak közöttük, akik a munka összehangolására is időt szántak. Időközben azonban kialakult az összefogásnak egy másik formája is: a közösségi finanszírozás (crowdfunding). Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos ügy érdekében tömegek ajánlanak fel kisebb-nagyobb összegeket, és ezzel olyan anyagi hátteret biztosítanak bizonyos kutatásoknak, melyet néhány piaci résztvevő nem tudna biztosítani.

Az Ubuntu Linux fejlesztői csapata most új projektet indított, melynek célja 32 millió dollár összegyűjtése új mobiltelefonos technológiák fejlesztése érdekében. Úgy vélik, a telefonipar pillanatnyilag egy helyben toporog, nem mer belevágni jelentős fejlesztésekbe, hiszen ezek csak akkor térülnek meg, ha az ezt alkalmazó termékeket milliós nagyságrendben tudják értékesíteni. Az autóipar számára ott van a Forma 1, ahol kipróbálhatják az új csúcstechnológiás fejlesztéseket – a telefonipar számára nincs hasonló tesztpálya. Ezért van szükség gyűjtéssel pénzt szerezni a fejlesztésekre. Az Ubuntu csapata jól körülhatárolta, hogy milyen fejlesztésekre van szükség – természetesen a vezető telefongyártók együttműködésével.

A cél, hogy az okostelefon mobilitását az asztali számítógépek teljesítményével kapcsolják össze. A terv neve Ubuntu Edge – az edge szó angolul ’él, szél, perem’: itt nyilván az on/at the cutting edge – szó szerint ’a vágóélen’ – kifejezésre utal, mely a csúcstechnológiákat jelenti. Emellett persze utal a telefon vékonyságára is.

Nem egy vaskos darab
Nem egy vaskos darab

A telefon háza egyetlen darab fémből készül majd, melynek textúrája segíti a biztos fogást. A kijelző fejlesztésben nem az egyre nagyobb felbontás hajszolása a cél, hanem hogy a színhűség és a megfelelő kontraszt biztosítása. A teszteken úgy találták, hogy a 4 és fl hüvelykes képátmérő a legmegfelelőbb méret. A képernyőt üveg helyett zafírkristállyal borítják: ezt legfeljebb gyémánttal lehet megkarcolni. A kamerát úgy szeretnék fejleszteni, hogy kedvezőtlen fényviszonyok között a lehető legjobb képet készítse – a tipikus mobilhasználó ugyanis legtöbbször ilyen környezetben használja. Emellett a gyorsaságán és a és a közeli képek készítésére való alkalmasságán kell javítani – a mai beépített kamerák felbontása már megfelelő. Roamingolás (barangolás, azaz a nem otthoni hálózat használata) közben a mai telefonok lassabb kommunikációra, elavultabb technológiákra kapcsolnak vissza – az új telefon a legmodernebb LTE-kapcsolatot használja majd dupla antennájával.

A telefon többmagos processzorral, négy gigabájt RAM-mal és 128 gigabájtos háttértárral rendelkezik majd – ezekkel a paraméterekkel felülmúlja a szerkesztőségünkben használt számítógépek bármelyikét. A telefon akkumulátora szilíciumanód-technológián alapul: ez kisebb és könnyebb energiaforrások gyártását teszi lehetővé, melyek több energiát tudnak biztosítani a ma használt akkumulátoroknál. A telefonon természetesen Ubuntu Linux fut majd, de emellett használható lesz a szintén a Linuxon alapuló Android – így az ehhez készült alkalmazásokról sem kell lemondani. Az Ubuntunak főként a számítógépként való használatkor jut szerep: a telefonhoz monitor, billentyűzet, egér kapcsolható.

Az Ubuntu Edge asztali gépként is használható
Az Ubuntu Edge asztali gépként is használható

 

Cikkünk írása közben kedvezőbb várárlási lehetőségek is megjelentek – úgy látszik, érdemes figyelni, talán jóval olcsóbban is hozzájuthatunk egy készülékhez!

Az Ubuntu nem kíván betörni a telefoniparba: a projektbe kizárólag csak  a maguk kedvéért vágtak bele. Az Ubuntu Edge-hez is csak azok fognak hozzájutni, akik támogatják a projektet: akik hajlandóak egy valóban csúcskategóriás telefonért előre fizetni. Egy telefonért 830 dollárt kell adományozni, de 1400 dollárért már kettőt kapunk – de vásárolhatunk egy száz darabból álló flottát is nyolcvanezer dollárért. Tízezer dollárért miénk lehet az első ötven számozott példány egyike. Ez az eddigi legnagyobb közösségi finanszírozású projekt, de ha elég lelkes támogatót szednek össze, a nagyvonalú adományozók kezükbe is vehetik az új telefont. Természetesen hosszú távon azok is jól járnak a projekttel, akiknek nincs pénzük az Edge-re, hiszen a fejlesztések előbb-utóbb bekerülnek más készülékekbe is. Akik így szeretnék támogatni a projektet, 20 dollárral megtehetik.

Ewan Spence, a Forbes elemzője szerint a projekt jelentősége abban van, hogy a kezdeményezés kiragadhatja a fejlesztés útját a gyártók kezéből. A telefonipar zárt piac, melybe nagy befektetést igényel betörni. Ha a projekt sikeres lesz, több más hasonló is követheti, és a leendő vásárlók határozhatják meg, milyen telefont szeretnének vásárolni. Ha viszont elbukik, akkor továbbra is a gyártók határozzák meg, milyen telefonokból választhatunk.

A 32 millió dollár összegyűjtésére harminc nap áll rendelkezésre. Az első 36 órában több, mint 3,6 millió dollár gyűlt össze.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X