nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovénia
Jó, csak nem működik

Nincs a nemzeti közösség nyelvét is beszélő alkalmazott a hivatalokban, vagy éppen az ügyintézéshez hiányoznak a kisebbség nyelvén az űrlapok.

MTI | 2015. szeptember 12.
|  

A szlovéniai kisebbségi jogok védelmének javítására tettek ajánlásokat a nemzetiségi képviselők csütörtökön a szlovén parlament nemzeti közösségek bizottságának ülésén – tájékoztatta az MTI-t Göncz László, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője. Elmondta, hogy a hattagú testület – a két kisebbségi, magyar és olasz képviselő mellett négy szlovén nemzetiségű honatya is tagja a bizottságnak – elfogadták a kormány azon programtervét, amely a kétnyelvűség hatékonyabb megvalósítására irányul Szlovéniában.

A magyar képviselő kifejtette, hogy a programtervezet javítani kíván a kisebbségi nyelvhasználaton a közigazgatásban, a szükséges káderek képzésében, az ahhoz szükséges anyagi feltételek hosszú távú biztosításában, vagyis mindenen, ami bármilyen formában összefügg a kétnyelvű ügyintézéssel. A kisebbségi nyelvhasználattal az a probléma, hogy a gyakorlatban nem valósul meg – mondta, majd hozzátette: ha megnézzük, hogy hány ember élhet a törvényben szavatolt jogával, hányan használhatják az anyanyelvüket a hivatalokban, akkor csapnivalóan rossz a kép. Kiemelte, hogy a tervezet nem tudja pótolni a több évtizedes hiányosságokat, de apró lépésekben javíthat valamelyest a helyzeten. A hiányosságoknál utalt arra, hogy nincs a nemzeti közösség nyelvét is beszélő alkalmazott a hivatalokban, vagy éppen az ügyintézéshez hiányoznak a kisebbség nyelvén az űrlapok.

Göncz László elmondta, hogy a nemzetiségi bizottság volt az a testület, amely felszólította a kormányt, hogy a kétnyelvűség javításának érdekében dolgozzon ki egy programtervet, amelyet a testület most értékelt, és ajánlásokkal egészített ki. Egyebek között megemlítette a kisebbségi törvények betartásának következetes ellenőrzését, az utánpótlásképzés rendszerességét, valamint hogy a jogszabályváltozásoknál ne arról folyjon a vita, hogy kinek kell elkészítenie a kétnyelvű űrlapokat, hanem ez automatikusan történjen. A testület a minisztériumok figyelmét is felhívta arra, próbáljanak a saját területükön annak érdekében tenni, hogy a kisebbségi jogok maradéktalanul érvényesülhessenek – tette hozzá.

A kétmilliós ország lakosságának mintegy kilencven százaléka szlovén. A különböző nemzetiségek közül alkotmányosan elismert őshonos (autochton) kisebbségi közösségnek csak a magyarok és az olaszok számítanak. Ők az alkotmányban biztosított külön jogokkal rendelkeznek, egyebek között egy-egy garantált kisebbségi mandátummal a parlamentben. A két őshonos nemzeti közösség jogai elsősorban az általuk is lakott települések területén érvényesülnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X