nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
50 éves a kétnyelvű oktatás Szlovéniában

Ma négy általáson iskolában folyik szlovén-magyar kétnyelvű oktatás Szolvéniában. A köz-és felsőoktatásban ugyanez nem valósult meg.

MTI | 2009. október 26.
|  

A felemás eredményeket és több esetben a szlovén szülők tiltakozását kiváltó kényelvű oktatás Lendván és gyertyánosi fiókiskolájában (1–3. osztályig), Dobronakon, Göntérházán, valamint Pártosfalván folyik; a pártosfalvai iskola keretében az őrihodosi (1–2. osztály) és a domonkosfai (1–2.) fiókiskolákban.

Ahogy a kétnyelvű oktatásról szóló összeállítás-sorozatának legújabb cikkében a Népújság című szlovéniai magyar hetilap írja, az iskolahálózat két évtizede még sűrűbb, s főleg a vidékre jellemzően felaprózottabb volt. Lendvát illetően Csentében, Völgyifaluban, Petesházán  és Gyertyánosban működött fiókiskola, mivel a mostaninál nagyobb gyermeklétszám lehetővé tette ezt.

Az általános iskolák után fokozatosan a középiskolai szinten és a felsőoktatásban is lehetővé kívánták tenni Szlovéniában a magyar anyanyelvű oktatást, de erre nem került sor. Az általános iskolai szinten a Muravidék északi településein nagyobb változás az 1980-as évek elején történt, amikor 1981-ben megnyílt az akkor még a muraszombati községhez tartozó új, központi kétnyelvű iskola Pártosfalván.

A kétnyelvű általános iskolák alapítói a járások, társalapítói pedig a magyar nemzetiségi önkormányzati közösségek voltak.

A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola megépítése előtt a Muravidék déli, nemzetiségileg vegyesen lakott települései – Pártosfalva, Szécsiszentlászló, Kisfalu, Csekefa – az úrdombi iskolakörzethez tartoztak. Pártosfalván és Szentlászlón fiókiskola működött 1–4. osztályig, kétnyelvű oktatással. Szentlászlóról az 5. osztályba Kebele kétnyelvű tanintézményébe is beiratkozhattak a magyar diákok, a pártosfalviakat pedig a fokovci kétnyelvű iskolába irányították. Kétnyelvű oktatás Kebelén már 1961-ben folyt, de 1973-ban megszűntették.

Információ
X