nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
ET: több magyart a szlovén televízióba

Az Európa Tanács értékelte a regionális és kisebbségi nyelvek európai szabályozásának betartását. Szlovéniának van miben fejlődnie.

MTI | 2010. június 3.
|  

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet a regionális és kisebbségi nyelvek európai szabályozásának betartását értékelő jelentése alapján foglalt állást arról, hogy Szlovéniának szélesítenie kell az említett két nyelv használati lehetőségeinek körét a közszolgáltatásokban, gazdasági és társadalmi tevékenységek során, valamint a közigazgatással összefüggő ügyekben.

A független szakértők készítette jelentés hozzátette azonban, hogy az elmúlt években javulás tapasztalható ezeken a területeken. Megjegyezte, hogy nehézségek nem elsősorban a szabályozással, hanem a gyakorlatban mutatkoznak. Az ET értékelése leszögezte, hogy Szlovéniában a két említett kisebbségi nyelv nagyon magas szintű védettséget élvez, és ennek fenntartására biztatta Ljubljanát. Kulturális téren a jelentés semmilyen kivetnivalót nem talált a magyar nyelv használatával kapcsolatban. A jelentésből kiderül, hogy Szlovéniában összesen több mint 70 kétnyelvű iskolában mintegy ezer diák tanul magyar nyelven.

Az ET szakértői úgy vélték, hogy a magyarul és olaszul tudó tanárok, igazságügyi szakemberek és újságírók nem elégséges alkalmazási aránya kockázatot jelent a két nyelv védelmére és használatának előmozdítására hosszabb távon. Jónak látná továbbá a jelentés, ha a köztelevízióban növekedne a magyar nyelvű adások aránya. Az ET előrelépést lát szükségesnek a német, horvát és szerb nyelv használatának területén is, illetve úgy véli, hogy szintén fejleszteni kell a roma kultúra és nyelv oktatását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X