nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jeles Nap – siketek az ELTE-n

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Magyar jelnyelvi specializációja immár negyedik alkalommal szervezi meg a Jeles Napot a Múzeum körúti kampuszon.

nyest.hu | 2012. április 25.
|  

Április 26-án, csütörtökön rendezi meg a Magyar jelnyelvi specializáció a siketek magyarországi kultúrájáról és a jelnyelvről szóló rendezvényét, a Jeles Napot.

A délután két órakor kezdődő rendezvényen megnyitóbeszédet mond Bartha Csilla, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének docense, aki régóta küzd a siketek esélyegyenlőségért a felsőoktatásban. Őt követően a jogi egyetemet végzett első siket, dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő előadását hallgathatják meg az érdeklődők a jelnyelvi törvény megvalósulásáról. A továbbiakban szó lesz a digitális jelnyelvi akadálymentesítésről, valamint arról is, hogy milyen jellegzetességek vannak a nyelvhasználatukban azoknak a halló gyermekeknek, akiknek mindkét szülője siket.

Jeles Nap
Jeles Nap

A délután második felében kerekasztal-beszélgetés lesz a 90 decibel Project résztvevőivel. Ez a projekt nemrégiben indult el azért, hogy a színházi előadások a siket és nagyothalló nézők számára is élvezhetőek legyenek, így a kerekasztal-beszélgetésen jelen lesznek a színházi világ képviselői és a jelnyelv használói is.

A nap végén pedig Sikeres siketek címmel ismét egy kerekasztal-beszélgetésen fognak összegyűlni a siket celebek. Ott lesz többek között Kárpátiné Kassai Kornélia grafikus, aki a korai jelnyelvhasználatra buzdító Első jeleim című képeskönyv szerzője, valamint Tulcsik Marcell, aki az Orvosegyetem SC sikeres vízilabdázója.

Magyarország lakosságának hozzávetőlegesen 10%-a él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük kb. 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren pedig súlyos fokú nagyothallók – olvasható a 90 decibel Project honlapján. Az ELTE-n 2009-től működik a két éves jelnyelvi specializáció képzés, melynek célja, hogy növelje a siketek továbbtanulási lehetőségeit, és emellett hozzájárul a siketekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatásához.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X