nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A dzsungel könyve jeltolmácsolással a Pécsi Nemzeti Színházban

Siketek és nagyothallók is élvezhetik a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) A dzsungel könyve című előadását, a musical nyilvános főpróbáját ugyanis jelnyelvi tolmácsolással tartják a teátrumban csütörtökön.

MTI | 2012. január 12.
|  

A pécsi önkormányzat közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Dés László, Geszti Péter és Békés Pál Rudyard Kipling nagysikerű könyvén alapuló zenés darabját este hét órakor jeltolmácsolással mintegy hetven hallássérült nézheti meg, akiknek a zene és a ritmus rezgéseit a kezükben tartott lufik közvetítik.

Az önkormányzat rámutatott: a Pécsi Nemzeti Színház is csatlakozott a 90 decibel elnevezésű projekthez, amelynek célja, hogy a siket és hallássérült nézők akadálymentesen élvezhessék a különböző kulturális programokat.

„Pécs, a kultúra városa mindig kiemelt figyelmet szentelt a befogadásnak és az egyenlő esélyeknek, ezért üdvözli az előadást. Ez nemcsak szimbolikus tett, hiszen Pécs az egyetlen olyan város, melynek hivatalos arca egy siket lány, Weisz Fanni, aki Vujity Tvrtkóval közösen, jelnyelven nyitja meg az előadást” – írták.

Az önkormányzat utalt rá: Magyarország lakosságának tíz százaléka él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük mintegy 60 ezren teljesen siketek, háromszázezren súlyosan nagyothallók. Ezért nekik sokkal nagyobb erőfeszítésükbe kerül, hogy teljes életet élhessenek. Ők általában nem tudnak olyan kulturális előadásokon részt venni, amely életüket szebbé, tartalmasabbá tehetné.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X