nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Játékok nyelvvel és nyelvtől függetlenül

Kettős amerikai siker született a rejtvényfejtő világbajnokságon Egerben. 22 magyar nyelvű társasjáték tesztelésre készül a Mensa HungarIQa.

MTI | 2011. november 14.
|  

Kettős amerikai siker született a 20. rejtvényfejtő világbajnokságon szombaton Egerben, ahol az egyéni verseny rájátszásával ért véget a verseny; az amerikaiak bizonyultak a legjobbaknak mind egyéniben, mind csapatban – közölte a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) az MTI-vel.

Mint írták, a versenyt „némi meglepetésre” Palmer Mebane nyerte, maga mögé utasítva a hétszeres világbajnok német Ulrich Voigtot, valamint a sudokuban már háromszoros világbajnok amerikai Thomas Snydert. A csapatversenyt szoros küzdelemben az amerikai csapat nyerte a német és a cseh válogatott előtt. A magyar csapat 37 közül a 20. helyen végzett. A megmérettetésen 32 ország 140 versenyzője vett részt – áll a közleményben.

Megjegyezték, hogy csütörtökön és pénteken zajlott a rejtvényfejtő világbajnokság alapszakasza, ezután a legjobb tíz versenyző indulhatott a rájátszásban az egyéni világbajnoki címért.

A logikai feladványok fejtésében nyelv- és kultúrasemleges logikai feladványokban mérték össze tudásukat a versenyzők, hogy össze lehessen hasonlítani a különböző országokból érkező versenyzők tudását. Ezek között volt olyan, amelynél papírt és ceruzát sem használhattak a versenyzők, mert a feladványokat különböző, előre legyártott térbeli elemek elhelyezésével kellett megoldaniuk – tették hozzá.

Utaltak arra, hogy a rejtvények nagy többségét egy átlagos intelligenciájú ember is meg tudja oldani 20-30 perc alatt, a világbajnoknak azonban ehhez alig pár percre van szüksége.

Beszámoltak arról, hogy idén – a világon egyedülálló módon – harmadszor rendezhette meg a világbajnokságot a Rejtvény Világszövetség magyarországi tagszervezete, a ROE, és most először rendezték ugyanabban az országban az általános logikai rejtvényfejtő és a sudoku világbajnokságot.

István György, a ROE elnöke korábban az MTI-nek elmondta: vasárnap este kezdődött Egerben a 6. sudoku-világbajnokság, ennek díjátadóját pedig szerdán tartották. Azt a versenyt az amerikai Thomas Snyder nyerte egyéniben; csapatban a németek maguk mögé utasították az ezüstérmes cseh és a bronzérmes amerikai együttest.

Kitért arra is, hogy idén először amatőrök is lehetőséget kaptak, hogy egy nyílt nap keretében a világ legjobbjaival egy helyen versenyezzenek, valamint megemlítette, hogy Magyarország hagyományosan jól szerepel a világ legnagyobb rejtvényes megmérettetésén három csapat-bronzérem mellett egy egyéni ezüst- és egy egyéni aranyéremmel büszkélkedhet a magyar delegáció.

A Rejtvény Világszövetség Egerben tartott közgyűlésének döntése értelmében a következő évi szellemi megmérettetésnek a horvátországi Pula ad majd otthont.

Maratoni társasjáték tesztelésre készül a Mensa HungarIQa

Maratoni társasjáték tesztelésre készülnek december 10-én és 11-én az ország legjobb elméit tömörítő Mensa HungarIQa tagjai a budapesti KöKi Terminál bevásárló- és irodaközpontba meghirdetett versenyen.

A kiadók idén 22 magyar nyelven megjelent társasjátékot neveztek be a versenyre, amely így meglehetősen nagy kihívás elé állítja a tesztelőket: ha ugyanis a részt vevő mensások minden játékkal legalább egyszer szeretnének játszani, akkor mintegy 15 órára lesz szükségük. A kiemelkedően magas intelligenciahányadossal rendelkező emberek nemzetközi szervezetének magyarországi klubjaként működő Mensa HungarIQa ezért idén kétnapos versenyt hirdetett.

A résztvevők december 10-én reggel tíz és este nyolc óra, valamint másnap délelőtt tíz és délután öt óra között fogják tesztelni a benevezett játékokat. A tesztelők egy-egy kérdőívvel felszerelkezve látnak majd hozzá az általuk elvállalt játékokhoz, amelyeket egyebek között az érdekességük és a kivitelezésük, megjelenésük alapján fognak értékelni – mondta el telefonon az MTI-nek a klub egyik tagja.

A minősítéseket zsűri fogja összesíteni. Vasárnap este hat órakor pedig egy díjátadó keretén belül fogja odaítélni a legjobbnak járó „A Mensa társasjátékverseny győztese” címet. Az idén harmadik születésnapját ünneplő versennyel párhuzamosan egy Társasjáték Fesztivál is helyet kap a fővárosi KöKi épületében, ahol a látogatók bátran kipróbálhatják a gyakran bonyolultnak tűnő, ismeretlen játékokat – mondta el az illetékes.

A fesztiválon az előzetes regisztráció fejében bárki összemérheti tudását a többiekkel egy, vagy akár több játékban is. A vásáron a játszásért kapott játékpénzből gazdálkodhatnak a látogatók, és tombolát is vásárolhatnak. A fesztivált vasárnap este nyolc óráig, valamint hétfőn reggel tíztől, este nyolc óráig kereshetik fel az érdeklődők.

A tavalyi győztes – megosztott első helyen – két stratégiai játék, a magyar fejlesztésű CubiCup, valamint a briteket dicsérő Kamisado voltak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X