nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Izraelben megtalálták Dávid király egyik palotáját

Megtalálták izraeli régészek Dávid király egyik palotáját és egy hozzá tartozó raktárt Jeruzsálem közelében - közölte a hírt az Izraeli Régiségügyi Hivatal.

MTI | 2013. július 20.
|  

A szervezet és a Jeruzsálemi Héber Egyetem közös projektében a Kr.e. 10. századi Júdeai Királyság két eddigi legnagyobb épületét sikerült feltárni. Az ásatásokat vezető Joszi Garfinkel professzor és Száár Ganor régész szerint az egyik építmény Dávid király palotája, a másik pedig egy hatalmas, ezer négyzetméteres raktár lehetett, ahová a környékbeliek terményadóit gyűjthették. 

A Jeruzsálemtől 30 kilométerre délnyugatra fekvő, mai nevén Hirbet Kejjafa nevű hely a tudósok szerint azonos a bibliában említett Saarajim (Józsué könyve 15,36) nevű várossal. A hét éve tartó feltáráson megtalálták egy kora júdeai, Kr.e. 14. századi város maradványait és a várostervezés ezen a vidéken eddig ismert legkorábbi példáját, egy erődített települést a késői 11., korai 10. századból, amelyet valószínűleg a filiszteusok romboltak le Kr.e. 980-ban. A régészek szerint errefelé történt a Biblia leghíresebb csatája, Dávid és Góliát küzdelme. 

Az épületek mellett már régebben kiásták az egykori városfal 200 méteres szakaszát, két kaput, egy oszlopos épületet és tíz lakóházat. Hirtelen történhetett a város lerombolása, ezt a sok száz edénnyé összerakható cserépmaradvány és a házak padlóin hagyott kőedények, fémeszközök jelzik. A kutatók nagyon gazdag anyagot találtak használati tárgyakból, cserepekből, fém és kőtárgyakból és kultikus eszközökből: skarabeuszokat, pecséteket és egy kerámiát, amelyre tintával írtak. Legutóbb egy Egyiptomból importált alabástrom kőre bukkantak. 

A tudósok szerint a tengerparti részek és a hegyvidék közötti stratégiai ponton emelt város maradványai azt bizonyítják, hogy Dávid király idejére már kiépítették a központi igazgatási rendszert a júdeai királyságban. 

A bibliai város feltárása miatt a hatóságok lemondtak a szomszédba tervezett új lakónegyedről, helyette egy nemzeti parkot építenek majd a környékre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 menasagh 2013. július 24. 21:18

...palotáját vagy esztenáját ?

Információ
X