nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vannak-e nyomai az özönvíznek?

Robert Ballard amerikai tengerkutató, a Titanic roncsainak felfedezője úgy véli, bizonyítékokat talált arra, hogy a bibliai özönvíz története valós eseményeken alapul.

MTI | 2012. december 18.
|  

Az ABC News tévécsatornának nyilatkozva Robert Ballard elmondta, hogy csapata a Fekete-tengerben Törökország partjainál végez kutatásokat, ahol a mélyben egy elsüllyedt civilizáció nyomait keresi, amelyet Noé idejében nyeltek el a hullámok – olvasható az ABC News honlapján.

Mint a híres felfedező kifejtette, tizenkétezer évvel ezelőtt bolygónk jelentős részét jég borította. „Connecticutban élek, abban az időben körülbelül másfél kilométer vastagságú jégréteg magasodhatott a házam helyén, a jégtakaró egészen az Északi-sarkig ért”  magyarázta Robert Ballard, akinek becslése szerint körülbelül 15 millió kilométeres területet borított be a jég.

Idővel azonban a Föld éghajlata enyhülésnek indult, az olvadó gleccserekből megindult folyamok az óceánok felé vették az irányt, világszerte áradásokat okozva. A Columbia Egyetem két kutatójának elmélete szerint az egyik igazán nagy áradás a Fekete-tenger vidékén pusztított, amely a feltételezések szerint az adott időben egy szeparált édesvizű tó volt. Partjain földművelők éltek, míg az olvadás miatt felduzzadt Földközi-tenger vize be nem özönlött a Fekete-tengerbe. Az áradás, amelynek ereje kétszázszor nagyobb volt, mint a Niagara-vízesésé, mindent elsöpört.

Robert Ballard és csapata az elméletet igazoló bizonyítékokat keresi. „Az özönvíz nyomait keressük. Nem lassan emelkedő vízszintről van szó, hanem óriási erejű áradásról, amely mindörökre elnyelte a földművelők településeit”  magyarázta a kutató. Ballard csapata 122 méteres mélységben megtalálta az őskori part vonalát, az itt gyűjtött kagylók radiokarbonos kormeghatározásával a kutatók meghatározták a kataklizma idejét, amely Kr.e. 5000 táján, vagyis hétezer éve következhetett be. „Szörnyű nap lehetett, amikor igen rövid idő alatt 150 ezer négyzetkilométernyi terület a víz alá került”  magyarázta Robert Ballard.

A kutatócsoport eddig ember alkotta építményekre emlékeztető struktúrákat talált, de feltártak a mélyben őskori cserépedényeket is. Az egyik legérdekesebb felfedezésük egy 2500 éves hajóroncs volt, amelyben az egyik tengerész földi maradványait is meglelték. A hajóroncs meglepően jó állapotban maradt fenn, hiszen a Fekete-tenger vizében a mélyben gyakorlatilag nincs oxigén, így a fa nem korhad el. Robert Ballard reményei szerint azonban sokkal régebbi leleteket is talál, amikor jövő nyáron visszatér Törökország partjaihoz. Nem reménykedik, hogy megtalálja Noé bárkáját, abban viszont bízik, hogy megleli az egykori földművelők falvait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
11 Krizsa 2012. december 31. 10:48

A Földközi tenger mint olyan kb. a miocénben (pont az emberréválás kezdetén) egy tucatszor is felszáradt és az Atlantiból újra és újra elöntötte a tenger. Legnagyobb kiterjedésekor a Csád tóig (Afrika) tartott, a tó ennek a maradványa. A Fekete-t., Kaszpi, Aral tó szintén tengermaradvány. Az utolsó, az Özönvíz, 7-10.000 ezer évvel ezelőtt volt. Ez geológiailag azonosítva van, tehát felesleges a vita. Az emberi kultúra maradványai legkevesebb 2-4 kilométerrel a mai felszín alatt vannak, szedd ki, ha tudod. S a Kárpát-medenvében, a Pannon-tenger helyén, ugyanez a helyzet.

10 imi60 2012. december 30. 20:48

Pesta-elöntött az özönvízi tudatállapot? a kiegyenlítődés lehet hogy 1 hónapig de a part menti településeket akár pár nap alatt is elönthette a víz.Persze az ott lakók el tudtak költözni.Kérdés , hogy hova.

9 Pesta 2012. december 18. 22:00

Most készítették ezt a kétrészes dokumentumfilmet, azért most kapták föl a témát. Nyilván az aktuális világvége-hangulat alapban reklámot biztosít.

Azt se felejtsük el, hogy az „özönvíz" minden esetben a földi világra mint olyanra vonatkozik (tehát a teljességére) és egészen a hold szférájáig ér fel. Ez egy állapot, mégpedig egy tudatállapot leírása. Az pedig, hogy ezt ki miféle lokális áradásokkal próbálja azonosítani, se hozzá nem tesz, se el nem vesz a szimbolikus leírásból. Viszont annál pontosabban jellemzi az adott illető tudatállapotát...

Hátha egy következő dokumentumfilmben megpróbál vízen is járni Mr. Ballard.

8 fakir 2012. december 18. 21:45

@imi60: "kb. egy évig tartott a kiegyenlítődés" ha Pitman számításai igazak. De ne felejtsük el, ie 5600 ban járunk a neolitikum közepén.

7 imi60 2012. december 18. 21:26

utána kerestem úgyhogy nem értem miért úgy hozzák le itthon , hogy ez most derült ki

fu.web.elte.hu/irasok/ttt-03.html

a víz bezúdulása gyors volt, ennek nyomai jól láthatók szonárral a Boszporusz alján illetve a parton is gyorsan emelkedett a vízszint.Pár hét alatt tűntek el a parti települések, ha jól emlékszem a könyvre.Ugyan az Ararát közel van de ha olyan magasra ment volna a víz akkor sokkal nagyobb pusztuás nyomait lehetett volna feltárni nem csak erre felé.Mióta ember él a földön olyan magasan sosem volt a vízszint.Tehát Noé féle özönvíz borzasztóan fel lett nagyítva. Lehet csak a "világvége" miatt kapták fel ezt a dolgot.

6 fakir 2012. december 18. 21:01

Más kérdés, hogy USA-ban -ott ahol az egyetemi kutatóknak lassan már nyilvánosan meg kell védeni az evolúciós tanokat - ennek óriási hírértéke lehet és Ballard ezt jól tudja.

5 fakir 2012. december 18. 20:54

@imi60: Így van, már régóta tudjuk, hogy a Fekete-tenger csak pár ezer éve kapott (pontosabban i.e. 5600-ban) ismét tengeri összeköttetést a Boszporusznál. Ismét, mivel a Fekete-tenger a Parathetys maradványa ("maradékóceáni fázis") ugyanúgy mint a Földközi-tenger, tehát a tó/tenger minősítés sokszor változott történetük során (pl. a Földközi tenger néha teljesen kiszáradt, ennek köszönheti óriási sótelepeit persze tengeri üledékekkel borítva). Ez a Ballard nem fedezett fel semmi újat. Persze ez az i.e. 5600-ban történt esemény sem 40 nap alatt történt. Szép lassan ahogy a tenger szintje emelkedett a Boszporuszi tengeri kapcsolat ismét létrejött.

4 Varmer 2012. december 18. 19:34

@Lengyel: Ez pöttyet éles vélemény, és egyáltalán nem tudok se a stílussal, se a mondanivalóval egyet érteni. Az utóbbi tudom, egyéni szociális probléma, de a stílus... na az kiakasztó, ne haragudj.

3 Pesta 2012. december 18. 19:30

Az angol nyelvű eredeti cikket is elolvastam, de abból se derül ki, miért kéne bizonyítékot találni az özönvízre. Illetve egyáltalán hogyan „bizonyíthatna" egy eszkatológiai leírást bármiféle történeti vagy régészeti lelet?

2 Lengyel 2012. december 18. 19:20

A Biblia titkos jelentése: kettős bla-bla. Vannak benne igazságmorzsák is. Tulajdonképpen egy ókori Sci-Fi. 2000 éve szédítenek vele a munkát nem szerető, de beszélni nagyon tudó ingyenélők, akik ijesztgetnek, fenyegetnek, sőt ki is végeztek rá hivatkozva tudatlan embereket. Nem kell tehát meglepődni azon, hogy valós helyszínekre tettek valótlan eseményeket, vagy való eseményeket tettek kitalált helyszínekre.

1 imi60 2012. december 18. 19:09

Már vagy 10 éve volt ez a kutatás (de lehet régebben) . Meg is jelent könyvben magyarul is. Most akkor miért ez a nagy felhajtás ? Viszont ha már a bibliánál tartunk. Ez a terület kissé északabbra van a "bibliai területeknél". Újra kellene gondolni kis-ázsia 6000-7000 évvel ezelőtti jelentőségét. Egyébként a bibliában kb. annyi az igaz (mint ez is) mint a mesékben. A mesében is van farkas meg nagyanyó ahogy a valóságban is. Óriási vízmozgások mindig is voltak. Főleg ebben az időszakban. Nem véletlen, hogy MINDEM tengerparti nép őstörténetében van ilyen "vízözön".

Információ
X