nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit viselt Góliát a halála előtt?

Margat keresztes várának feltárásáról, ismert és ismeretlen Shakespeare-filmekről esik egyebek mellett szó szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy mit viselt Góliát a halála előtt.

MTI | 2012. szeptember 26.
|  

Az egyetem kutatási programjaként működő szíriai-magyar régészeti misszió 2007 óta tárja fel a Közel-Kelet egyik legnagyobb középkori várát, Margatot, amelyet keresztes hadjárata során 1218-ban II. András király és serege is felkeresett.Az elmúlt öt évben végzett régészeti kutatások és természettudományos vizsgálatok eredményeképpen mára sikerült azonosítani a vár termeinek többségét, és az ott feltárt leletanyag egyedülálló betekintést nyújt a középkori Szentföld egyik legfontosabb keresztes erődítésének hétköznapjaiba. A Margatban végzett kutatások rámutatnak arra, hogy a Közel-Keleten megtelepedő európaiak több esetben is a korabeli muszlim világét meghaladó infrastruktúrával rendelkeztek, például a rendkívül fejlett vízgazdálkodásuk területén” – emeli ki az ismertető.

A Mit viselt Góliát a halála előtt? című rendezvényen szó esik a filiszteus nép eredetéről, megérkezéséről Palesztina területére, és arról, hogy hogyan laktak és miként biztosították uralmukat az adott terület felett. Számba veszik a filiszteusok páncélzatát, fegyverzetét, de azt is elemzik, hogy milyen esélyei voltak Dávidnak egyhústorony ellen.

Az Ismert és ismeretlen Shakespeare-filmek című előadás keretében rövid áttekintést adnak a jelentősebb alkotásokról, illetve ismert rendezők, színészek életművének Shakespeare-vonatkozásairól, majd a résztvevők kvízjátékban mérhetik össze tudásukat.


Az érdeklődők megismerkedhetnek a biomechatronikus kéz tervezésével is. Az egyetem által tervezett robotkézigyekszik a lehető legpontosabban követni az emberi kéz anatómiai felépítését. Ennek megfelelően az irányításelméleti megközelítésünk is alapvetően az emberi kéz működési struktúrájának (ín- és izomrendszernek) modellezésén alapszik. Így olyan robotkart fejlesztünk ki, amely alkalmas lehet biológiai algoritmusok modellezésére és talán újfajta protézisek fejlesztésére is” – olvasható az ismertetőben.

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat az esemény honlapján, valamint a Facebookon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X