nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikor halt meg Jézus?

Jézust 33. április 3-án feszítették keresztre – állítja egy amerikai és két német geológus, aki az elmúlt négyezer év szeizmikus aktivitását vizsgálta a Holt-tenger üledékében; kutatásaikról az International Geology Review című folyóiratban jelent meg tanulmány.

MTI | 2012. május 30.
|  

Máté evangéliuma szerint Krisztus halálakor földrengés volt. „Jézus még egyszer hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét. Erre a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, sziklák repedtek meg, sírok nyíltak meg.” A leírás alapján Jefferson Williams amerikai geológus, valamint Markus Schwab és Achim Brauer, a német földtudományi kutatóközpont munkatársai a Holt-tenger 6 méter vastagságú üledékrétegét vizsgálták a földrengés nyomai után kutatva – olvasható a Discovery News hírei között.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az ókorban legalább két nagyerejű földrengés volt a térségben – az egyik Kr. e. 31-ben következett be, a másik viszont a Kr. u. 1. században, valamikor 26. és 36. között. Utóbbi egybeesik Quintus Pontius Pilatus uralmával, aki Kr. u. 26. és 36. között Tiberius császár procuratori rangú helytartója volt Iudaea provinciában.

A továbbiakban a kutatók az Újtestamentumot elemezték. Máté, Márk, Lukács és János evangéliuma egybehangzóan Pontius Pilatus helytartósága idejére teszi a Názáreti keresztre feszítését. Ezt támasztja alá Tacitus Annales című műve is.

Mind a négy evangélium egybehangzóan állítja azt is, hogy a kivégzés pénteken történt, ám míg Máté, Márk és Lukács Niszán hónap 15. napjára teszik a kivégzést, János evangéliumában 14-ike szerepelt. A zsidó kalendárium figyelembe vételével és csillagászati számítások alapján a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy Jézust pénteken, Kr. u. 33. április 3-án feszítették keresztre.

Ecce Homo (1682)
Ecce Homo (1682)
(Forrás: Wikimedia Commons / Vasiliy Poznanskiy)

Máté evangéliuma arról is említést tesz, hogy Jézus halála előtt, „a hatodik órától a kilencedik óráig sötétség borult az egész földre”, ezt a kutatók feltételezése szerint a földrengés által kiváltott homokvihar okozhatta. Így Jefferson Williams most azt vizsgálja, hogy az üledékben megtalálhatók-e olyan, homokvihartól származó rétegek, amelyek egybeesnek az 1. századi földrengéssel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 LAttilaD 2012. május 30. 23:03

De Julián vagy proleptikus Gergely?

Információ
X