nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Isabella Rossellini a fizetős internetművészetért

Az internet nagy jövőt ígér a kísérleti videofilmeknek, de Isabella Rossini szerint, akinek e műfajban készített alkotásai szenzációt keltettek a világhálón, eljött az ideje, hogy jövedelmezővé tegyék ezt a műfajt.

MTI | 2009. szeptember 28.
|  

Az olasz filmszínésznő a rovarok és tengeri emlősök szerelmi életéről készített kisfilmeket olyan sikerrel, hogy most zsűrielnöknek kérték fel. Ám mint kifejtette, hiába aratnak ezek az alkotások sikert a hálón, és hiába növekszik a közönségük, ha finanszírozásuk megoldatlan marad. „Az interneten új módon lehet bemutatni a dolgokat, kombinálni lehet a filmes, a fotó- és a videotechnikát. Pénzt azonban senki sem fizet ezekért a filmekért” – mondta a brit hírügynökségnek New Yorkból adott telefoninterjúban.

Isabella Rossellini – egykori topmodell, Ingrid Bergman svéd filmszínésznő és Roberto Rossellini olasz filmrendező lánya – ma a világ egyik legismertebb filmcsillaga. „Zöld pornó” sorozatával mindazonáltal internetezők és mobiltelefon-használók millióit bűvölte el, bemutatva a legyek, pókok és bálnák szerelmi játékait. Ő maga írta és rendezte a kis képernyőkre, mobiltelefonokra, iPodra és notebookra szánt egyperces klipeket.

„A világháló kétélű fegyver – fejtette ki. – Hatalmas lehetőség a tartalmak terjesztésére, kapcsolatok létesítésére. Rengeteg előnye van. A gond az, hogy a pénzt a technológia fejlesztésére, nem a tartalomra költik”.

A színésznő elmondta, nagy örömére szolgált, hogy őt kérte fel zsűrielnöknek a Babelgum független portál, amely pályázatot hirdetett a világ legjobb videoművészei számára. A kilenc győztes videóit a New York-i Times Square-en december 17-én fogják bemutatni, a három legjobbat összesen 30 ezer dollárral is jutalmazzák.

Az Apple iTune zenei szolgáltatásának sikere nyomán megújult a vita arról, hogy fizetővé kell-e tenni az internetet, beleértve a híreket is. Isabella Rossellini, aki Robert Redford, a híres színész- és rendező segítségével hozta létre klipsorozatát, úgy vélekedett, hogy az internetes kísérleti kisfilmek finanszírozásának egyik módja az lehetne, hogy szerény díjat kérnek értük.

„Most vizsgáljuk, hogyan fejleszthetnénk tovább a Zöld pornó sorozatot nem csak tartalmi, hanem üzleti szempontból is. Két-három millió nézőnk van, ennek tehát mennie kellene. De hogyan? Keressünk egy szponzort vagy minden nézőtől kérjünk egy centet? Másfelől az emberek elvárják, hogy a világháló ingyenes legyen” – magyarázta a problémát Isabella Rossellini interjújában.

A Babelgum videoművészeti díjáról itt található bővebb információ.

Címkék: Kultúra, Média, Web
Információ
X