nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Írástudatlan is lehet esküdt mostantól Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában mostantól írástudatlanok is tagjai lehetnek az esküdtszéknek, elég ha viszonylag jól kommunikálnak szóban angolul.

nyest.hu | 2011. április 28.
|  

Az angolszász jogban a fontosabb perekben nemcsak bíró van, hanem egy 12 tagú esküdtszék is, akik véletlenül kiválasztott állampolgárok. Az esküdtek jogosultak eldönteni az alperes bűnösségét, ezért aztán az esküdtek felelőssége rendkívül nagy. Nem csoda, hogy Nagy-Britanniában felháborodást kelt, hogy mostantól írástudatlanok is lehetnek esküdtek. A kormány ugyanis bátorítani akarja azokat az állampolgárokat, akik csak beszélik az angol nyelvet, de nem tudják azt írni vagy olvasni. Ezért a jövendőbeli esküdteknek a felszólító levelet nemcsak angolul küldik el, hanem hét további nyelven is, melyek az urdu, a pandzsábi, a hindi, a gudzsaráti, a lengyel, a kantoni és az arab.

A fenti nyelvek – a lengyel kivételével – nem a latin ábécé betűit használják, így gyakran előfordul, hogy valaki jól beszéli az angol nyelvet, de csak anyanyelvét tudja írni és olvasni. Az esküdtszéki teendőkben való részvétel Nagy-Britanniában állampolgári kötelesség, amelynek figyelmen kívül hagyása 1000 fontig büntethető. Egyes magyarázatok szerint leginkább ezért többnyelvűek a felszólító levelek, hogy ne büntessék meg feleslegesen azokat, akik nem olvasnak jól angolul.

Évente 200 ezer esküdtet hívnak be az Egyesült Királyság bíróságai. Egyes jogászok attól tartanak, hogy az új rendelettel olyan emberek is tagjai lehetnek majd az esküdtszéknek, akik nem tudják megítélni az írásos bizonyítékok jelentőségét. Más szakértők azonban azt állítják, hogy a bonyolult vagy a fontos írásos bizonyítékokat tartalmazó perek esetében a bíróság úgy is felmenti majd az esküdtet. Persze csak akkor, ha egyáltalán kiderül, hogy az illető nem tud angolul írni és olvasni, tehetnénk hozzá.

Forrás:

Mail Online: Can't read or write English? You could still serve on a jury under new rules designed to help immigrants

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 El Mexicano 2011. április 29. 10:53

@ppeli.geo: Ja, hát így már eléggé másképp fest a kép. Köszi!

2 ppeli.geo 2011. április 29. 10:39

@El Mexicano: Bár a szöveg nem tér ki rá részletesen, de leginkább olyan indiai és arab származású feleségeket érintene ez, akiknek nem volt lehetőségük megtanulni angolul olvasni, de elég jól beszélnek. Tehát van célközönség. Az angliai japánok vagy nem is tudnak angolul, vagy olvasni is tudnak. De csak találgatok én is.

1 El Mexicano 2011. április 29. 10:31

Hát ez eléggé érdekes. S mi van pl. a perzsával, a mandarinnal, vagy a japánnal? Nem élnek ott, vagy mind tudnak angolul olvasni? Csak mert ezek is eléggé elterjedt, nem latin betűs nyelvek.

Információ
X