nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Inkább a férfiak szavaznak

A Tárki felmérése szerint nagyobb a szavazási hajlandóságuk a férfiaknak, mint a nőknek.

MTI | 2013. december 8.
|  

A két nem választási magatartását vizsgáló elemzés szerint az elmúlt egy évben a férfiak a nőknél mindvégig jobban hajlottak arra, hogy biztosan elmennek szavazni –  olvasható a Tárki honlapján közzétett tájékoztatóban. A Tárki szerint ez a Jobbiknak kedvezhet.

A 2012 novembere és 2013 októbere között végzett tizenegy adatfelvétel elemzéséből kiderült, hogy 2012 és 2013 fordulója után a férfiak szavazási hajlandósága megnőtt, és azóta sem változott.

A Tárki négy párt esetében vizsgálta a szimpatizánsok táborának alakulását a férfiak és a nők körében az elmúlt tizenkét hónapban. A Jobbik a teljes időszakban inkább aférfiak pártja, és ez a jelleg átmenetileg felerősödött a 2013 februárja és áprilisa közötti időszakban. A Fidesz-KDNP szimpatizánsainak táborában szembeötlő a változás: az első, még inkábbférfias időszakhoz képest hamarosan túlsúlyba kerültek a női támogatók. Ezzel ellentétes pályát futott be az MSZP: szimpatizánsaik körében a férfiak aránya növekedett a nőkéhez képest. Az Együtt-PM esetében csak az utolsó időszakban erősödött fel a nemek közötti különbség, mégpedig a nők javára –  olvasható.

A Jobbik szimpatizánsai körében minden korcsoportban több a férfi, mint a nő, és ez különösen igaz a 23–42, illetve a 48–62 év közöttiekre. A Fidesz-KDNP és az MSZP esetében a nemek közötti eltérés korcsoportonként változó, de míg az MSZP-szimpatizánsok körében ennek mértéke viszonylag kicsi, addig a Fidesz-KDNP esetében az ingadozás mértéke igen nagy. A nők Fidesz-KDNP iránti szimpátiája leginkább a 28–32 és a 58–62 évesek, a férfiaké a 43-47 évesek körében erős.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X