nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harc a spanyolajkúak szavazataiért

A republikánusok inkább elutasítóak a bevándorlókkal szemben, mint a demokraták, de ha hosszú távon sikeresek akarnak lenni, a spanyol ajkú szavazókat is meg kell hódítaniuk.

nyest.hu | 2012. október 3.
|  

„A latin-amerikai hátterű valószínű szavazók 70 százaléka Barack Obama elnökre fog voksolni és csak 26 százalékuk támogatja majd Mitt Romneyt a 2012-es elnökválasztáson” – adta hírül az MTI. A 2010-es népszámlálási adatok szerint az Egyesült Államokban 52 millió latin-amerikai származású állampolgár él, és ez az összlakosság 17%-a. 2050-re arányuk elérheti a 132 milliót, mely addigra 30%-os arányt jelenthet.

Craig Romney, a republikánus elnökjelölt Mitt Romney legifjabb fia augusztus végén a floridai republikánus nemzeti konvención (melyen azt döntik el, kit indít a párt az elnökválasztásokon) apját támogató beszédét spanyolul mondta el – emlékezik meg róla a The Economist nyelvi rovata. Az 1981-es születésű Craig Chilében tanult meg spanyolul, amikor ott hittérítői munkát végzett.

Marco Rubio floridai republikánus szenátor szintén spanyolul szólalt meg, bár ő csupán egyetlen mondatot szőtt spanyolul beszédébe. Rubio kubai származású, spanyol anyanyelv, így édesapja mondását („ebben az országban véghezvihetitek, amit mi sosem tudtunk”) is spanyolul idézte fel.

A közönség reagálásából az is világos, hogy nagyon sokan pontosan értik a mondatot – vagy legalábbis pusztán a spanyol nyelv használatát üdvözlik.Ráadásul a republikánusok, a bevándorlókkal szemben inkább elutasító párt hívei körében.

A jelenség nem teljesen új, az idén szintén elnökjelöltségre pályázó Newt Gingrich is forgatott már korábban spanyol nyelvű választási reklámot, sőt, ha törve is, de George W. Bush is beszélt spanyolul. Most mégis jelentős áttörésről beszélhetünk: egyre többen vélik úgy, hogy ha a spanyol nem is vált az Egyesült Államok második nyelvévé, de az országban beszélt kisebbségi nyelvek között mégis kiemelt szerepet tölt be. A The Economist cikke szerint érdekes lesz látni, hogy a spanyol erősödése, illetve a vele szemben való ellenállás milyen fordulatokat hoz még.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X