nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Így csinálj üzletet egy rossz szóviccből

Egy szóvicc csinált kerti törpét a világ leghíresebb nyelvészéből. A tárgyat gyártják, meg lehet rendelni.

nyest.hu | 2015. január 21.
|  

Fantasztikus hírünk van azoknak az olvasóinknak, akik szeretik a szépet és Noam Chomskyt, a generatív nyelvészet atyját. Egy amerikai szobrász, Steve Herrington ugyanis elkészítette a Chomsky-alakú kerti törpét, amit el is nevezett Gnome Chomsky The Garden Noam-nak (a garden gnome jelentése ’kerti törpe’). A kis szobrocska – ha épp nem lenne hiánycikk – potom pénzért, festés nélkül mindössze 75 dollárért, kifestve pedig 195 dollárért már megrendelhető volna. Jelenleg azonban nincs raktáron: a készletet elkapkodták.

A különleges kerti törpék ötlete még 2004-re nyúlik vissza; ekkor Herrington és barátai egy konyhai beszélgetés során szóba hozták a generatív nyelvészet atyját, a híres politikai aktivistát, Noam Chomskyt. Nem sokkal később pedig valaki a kerti törpékről kezdett magyarázni... Ezek után többen egyszerre fölkiáltottak az angol garden gnome ’kerti törpe’ és Noam Chomsky nevének összevonásából alkotott szóviccel: Garden Gnome Chomksy! A gnome és a Noam ugyanis nagyon hasonlóan hangzik angolul, kb. így: [nóm].

Gnome Chomsky The Garden Noam
Gnome Chomsky The Garden Noam
(Forrás: Kyle Daly)

Ezek után Herrington gyorsan ellenőrizte az interneten, hogy más is kitalálta-e már ezt a remek viccet. Azt találta, hogy természetesen már többeknek eszébe jutott a szóvicc. Viszont annak ellenére, hogy több Gnome Chomsky-képregényt talált, addig még senki nem készítette el Gnome Chomskyt a maga valójában. Így ő hosszas kísérletezés és előkészület után végül megalkotta a szobrocskát. És azóta már többféle vicces kerti törpét is gyárt.

Forrás, további információ

Now you can buy a Noam Chomsky garden gnome

Just Say Gnome – a gyártó weblapja

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2015. január 23. 13:32

Ez jó. Nagyon ötletes, de 75 dodót nem ér meg. Nekem eszembe nem jutna ilyen szójáték, sőt, mikor olvastam a cikk közepéig, még akkor sem esett le.

Információ
X