nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Chomskyt megfigyelte a CIA

Bár többször tagadták, egyértelművé vált, hogy az amerikai hírszerzés nyomozott korunk egyik legmeghatározóbb nyelvésze után.

nyest.hu | 2013. augusztus 15.
|  

Megfigyelte a CIA Noam Chomskyt, korunk talán legjelentősebb nyelvészét. A Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin értesülése szerint Frederic Maxwell, a nyelvész életrajzírója az FBI-tól kérti ki bizonyos iratokat. Az FBI és a CIA közti levelezésben bukkant egy olyan, 1970-ből származó dokumentumra, mely egyértelműen igazolja, hogy a CIA aktát vezetett Chomskyról. Bár Chomsky korai kutatásait katonai forrásokból finanszírozták, a hírszerzés nem ezért, hanem politikai tevékenysége miatt figyelt fel rá.

A hatvanas-hetvenes években Chomsky alaposan kivette részét a vietnami háború elleni tiltakozásokban. Mivel köztudott, hogy a korszakban a CIA kiterjedt nyomozást folytatott a háborúellenes aktivisták után, korábban is sejthető volt, hogy Chomskyról is gyűjtöttek adatokat. Korábban a CIA-től többször kértek ki Chomsky megfigyelésére vonatkozó dokumentumokat, ám ők mindannyiszor tagadták, hogy ilyenek lennének.

Chomskyt megfigyelte a CIA
Forrás: Marten Gimp

Elképzelhető, hogy jelenleg valóban nincsenek a CIA birtokában Chomskyra vonatkozó akták, azokat ugyanis bármikor törvényesen megsemmisíthették. Ugyanakkor az ügy felveti azt a kérdést, hogy ki mindenki megfigyelésének dokumentumait tüntethették el nyomtalanul. Nem tudni ugyanis azt sem, hogy mikor és miért semmisítették meg a Chomskyra vonatkozó iratokat. Ha pedig a dokumentumokat minden további nélkül el lehet tüntetni, akkor a CIA történetének egy része örökre homályban marad.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X