nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Így alszunk mi

A közel nyolc órányi alvás a megkérdezett fiatalok 36 százalékának kevés, ők rendszerint fáradtan ébrednek – derül ki egy felmérésből.

MTI | 2012. június 30.
|  

A 15-25 év közöttiek hétköznaponként átlagosan hét és háromnegyed órát alszanak: a válaszadók 12 százaléka napi 6 órát, 22 százaléka 7 órát, 49 százaléka 8 órát, 15 százaléka 9-10 órát alszik – derül ki az Ipsos kutatóintézet felméréséből.

 A megkérdezettek 36 százaléka nem ébred kipihenten. A nehézkes, tompa reggeli órák a budapestiek 47 százalékára jellemzők, de még náluk is nagyobb – 68 százalékos – arányban kelnek fel fáradtan a kismamák.

A megkérdezettek 89 százaléka nyugodtan szokott aludni, 11 százalék számolt be arról, hogy nem egyenletes a pihenése. A nyugtalan éji órák leginkább a gyermekesekre és az aktuálisan munkanélküliekre jellemzőek: előbbiek 32, utóbbiak 23 százaléka alszik zaklatottan. Altatóra ugyanakkor kevesen szorulnak, 4 százaléknyian kapnak be esetenként egy pirulát.

A fiatalok 16 százaléka rendszeresen, lényegében minden éjszaka szokott álmodni, 21 százaléka hetente egyszer-kétszer, további 22 százaléka havonta néhányszor. A 15-25 év közöttiek 18 százaléka csak néha-néha álmodik, 14 százaléknyian sohasem.

Így alszunk mi
Forrás: Wikimedia Commons / Mike Switzerland / GNU-FDL 1.2

A korosztály 71 százalékának kellemes álmai vannak, 14 százaléknyian viszont rossz érzésekkel gondolnak vissza az éjszaka megjelent képekre. Az éjszakát kiegyensúlyozottan töltők 76 százaléka számolt be pozitív álmokról, míg a nyugtalanul alvóknak csak 38 százaléka.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X