nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A felhasználók elégedettek
Az MTI felmérése az MTI-ről

Széles hírkínálattal rendelkező, megkerülhetetlen hírforrásnak tartják az MTI-t a felhasználók.

MTI | 2012. december 19.
|  

A hírügynökség, tudósítói hálózatának köszönhetően a magyar vonatkozású hírek sehol sem látható kínálatát nyújtja – vélik a távirati iroda híreinek olvasói egy felmérés szerint, amelyben a válaszolók elsősorban a cikkek nyelvezete miatt fogalmaztak meg bírálatokat. A válaszadók 12 százaléka vélte úgy, hogy az MTI elfogult vagy egyoldalú lenne.

Csaknem másfél éve, 2011. május 16-a óta érhető el a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatásának jelentős része térítésmentesen a szakmai és a magánfelhasználók számára, a díjmentes csomag egy előfizetéses, prémium kínálattal egészíthető ki. A majdnem 850 felhasználó megkérdezésével készült felmérés a térítésmentes, valamint az előfizetéses szolgáltatásokról is gyűjtött véleményeket. Az október végén és november elején megkérdezettek csaknem fele hivatásos újságíró, több mint harmaduk civil, magánfelhasználó, míg 18 százalékuk nem hivatásos újságíróként, vagyis például bloggerként, illetve alapítványi vagy céges kiadványok szerkesztőjeként olvasta az mti.hu tartalmát.

A kutatásból kiderül, hogy az mti.hu egyaránt kiszolgálja a különböző korosztályok érdeklődését. A felhasználók kétharmada naponta, ötöde pedig hetente többször kattint az mti.hu-ra. Leggyakrabban a hivatásos újságírók használják minden nap a hírportált (80 százalék), míg a civil olvasók fele látogat el naponta az mti.hu-ra.

Az olvasók egészének körében a közéleti, belpolitikai hírek a legnépszerűbbek, amelyeket a közönség kétharmada minden nap olvas. A gazdasági híreket (57 százalék), külföldi tudósításokat (50 százalék), kulturális híreket (46 százalék) és a színes, érdekes tudósításokat (48 százalék) az olvasók mintegy fele tölti le naponta.

A hírkiadást a megkérdezettek több mint fele (51 százalék) illette a sokoldalú, széleskörű, aktuális vagy naprakész jelzőkkel, több mint ötödük (21 százalék) szerint elsősorban a pártpolitikára figyel a hírügynökség, és 12 százalék vélte úgy, hogy az MTI elfogult vagy egyoldalú lenne.

A felmérés készítői novemberben mélyinterjúk keretében szólaltattak meg vezető médiumoknál dolgozó újságírókat, szerkesztőket, akik napi munkájukhoz rendszeresen használják a hírügynökség híreit. Ebből kiderült, hogy az újságírók, szerkesztők az MTI-t naponta használatos hírforrásnak, munkaeszköznek tekintik, megkerülhetetlen hírforrásnak, hiszen sehol máshol nem találkoznak a magyar vonatkozású hírek ilyen széles kínálatával. Ugyanakkor valamennyi megkérdezett újságíró hangsúlyozta, hogy a hírkínálat rendkívül szélessé vált, elsősorban az internet révén, így az MTI-nek erősödő versenyben kell helytállnia. Többen indokoltnak tartanák, ha videós vagy rádiós tartalmakkal bővülne az MTI fizetős szolgáltatásainak köre. Markáns vélemény szerint az MTI-nek, mivel közpénzekből üzemel, egyáltalán nem szabadna pénzt kérnie a hírszolgáltatásért.

A mélyinterjúk során megkérdezett újságírók úgy vélik, hogy az MTI gyakran későn reagál a történésekre. Egyes vélemények szerint azonban a gyorsaság a hírügynökség esetében nem lehet elsődleges szempont, mert olykor éppen a sietség okán csúsznak be tévedések és hibák a hírekbe. A legtöbb kritika a hírügynökség híreinek felépítését, nyelvezetét érte. Valamennyi újságíró szokott átszerkesztés nélkül átvenni MTI-hírt, a tévések és rádiósok azonban némileg átírják azokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X