nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hrabal Habbal a Hajón

Mi a különbség a Hrabal-élmény és egy Hrabal-olvasmányélmény között? Miért népszerű Hrabal a magyarok körében? Ez is kiderülhet a szülinapi partyn.

nyest.hu | 2014. április 12.
|  

Bohumil Hrabal Az író születésének 100. évfordulója alkalmából a Cseh Centrum zenés-filmes-irodalmi születésnapi partyt szervez az A38 Hajón.. A programok 18:00 és 22:00 óra között párhuzamosan két helyszínen, a koncertteremben és a kiállítótérben zajlanak.

Hrabal Habbal rövidfilmverseny

A BuSho filmfesztivál és a Cseh Centrum nemzetközi rövidfilmpályázatot írt ki Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára. A filmversenyt 2013. április 11-én Jiří Menzel, Oscar-díjas filmrendező, hirdette ki, aki maga is jó kapcsolatot ápolt a Mesterrel, akinek írásait több nagyjátékfilmjében is filmre vitte. A jelentkezés 2013. december 31-én zárult, a világ 13 országából (Magyarország, Lengyelország, Törökország, Németország, Szlovákia, Oroszország, Ausztria, Dánia, Spanyolország, Tajvan, Olaszország, Írország, Nagy-Britannia) 24 rendezőtől 29 alkotás érkezett, melyek az író életének és munkásságának motívumait, az életérzést, avagy a stílust dolgozzák fel kategóriáktól függetlenül, tehát fikció, animáció, kísérleti, zenés video és dokumentum kategóriákban.

A filmeket nemzetközi zsűri bírálja el, melynek tagjai:

  • Ivo Krobot egyetemi tanár, cseh színházi rendező, aki közel száz előadást vitt színre Hrabal műveiből Csehországban és külföldön, többek közt Magyarországon is.
  • M. Tóth Géza - a Filművészeti Egyetem rektora, animációs filmrendező, a KEDD animációs stúdió megalapítója.
  • Varga György - műfordító és diplomata, Hrabal műveinek magyar fordítója.

A filmeket 18 órától vetítik, a díjkiosztót 19:30-kor tartják.

Via Hrabal – multimédia előadás

A Magyarországon is több Hrabal-művet színpadra állító Ivo Krobot Serpens nevű prágai csapatával - Tomáš Mazal hrabalógus és Václav Špale festő - Hrabal életének ismert és kevésbé ismert állomásain kalauzolja végig a nézőket. A programot az elmúlt másfél évben bemutatták már Párizsban, Milánóban, Bécsben és Münchenben is.

Az előadás 20 órakor kezdődik.

Manon meurt koncert

A Manon meurt a shoegaze műfaj 2013-as év cseh felfedezettje. A Vojtěch Pejša – gitár, ének, Kateřina Elznicová – ének, gitár, Simona Kuchárová – basszusgitár, Jiří Bendl – dob felállásban játszó rakovníki zenekar koncertje zárja a programot.

A koncert 21 órakor kezdődik.

Hrabal-fal Prágában
Hrabal-fal Prágában
(Forrás: Wikimedia Commons / Mohylek)

Bohumil Hrabal mágikus világa
Ladislav Michálek fotókiállítása

Az alkotója a „gyöngéd barbárok“ köréhez tartozik, akik annak idején Hrabal környezetében mozogtak (Egon Bondy, Vladimír Boudník). A fotókiállításon válogatást láthatunk munkáiból, melyek nemcsak az íróra, hanem a hozzá közel álló, és történeteiben is megörökített személyiségekre illetve környezetre koncentrálnak.

A kiállítás a többi programmal párhuzamosan, a kiállítótérben tekinthető meg.

  • Hrabal–jelenség – A cseh humor, irónia és önirónia. A mindenkori hétköznapok átlényegítése. Gyöngyhalászat? Tomáš Mazallal, Hrabal prágai életrajzírójával Robert Svoboda műfordító, publicista (Budapest) és Kocsis Péter söremigráns (Český Krumlov) beszélget.
  • Magyar Hrabal – Beszélgetés Hrabal magyarításáról, a Hrabal művek magyar kontextusáról és népszerűségéről. Résztvevők: Detre Zsuzsa műfordító, Varga György műfordító és diplomata, Vörös István költő, prózaíró, bohemista. Moderátor: Mészáros Andor irodalom- és művelődéstörténész, bohemista. 
  • Hrabal mint ember, mint inspirációs forrás.  Mi a különbség a Hrabal-élmény és egy Hrabal-olvasmányélmény között? Hogyan hathatott a cseh szerző a kortárs magyar irodalomra? A beszélgetés résztvevői: Tomáš Mazal és  Vörös István. Moderátorok: Németh Orsolya és Hanzelik Gábor, a Szláv TeXtus szerkesztői.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X