nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hosszadalmas búcsú a fegyverektől

Ernest Hemingway 47 befejezést írt A búcsú a fegyverektől című mesterművéhez, most az író örököseinek köszönhetően mindegyiket megismerhetik az olvasók.

MTI | 2012. július 9.
|  

A Nobel-díjas szerző 1929-ben írta félig-meddig életrajzinak tartott könyvét, amely az I. világháborúban szerzett tapasztalataiból merít. Hemingway Olaszországban szolgált a Vöröskereszt önkénteseként.

Az író a The Paris Review című lapnak 1958-ban két évvel öngyilkossága előtt elmondta, hogy 39-szer írta át a regény végét, mert nem volt elégedett a befejezéssel. A The New York Times most megtudta: a mű legújabb kiadásába beleveszik az összes változatot a kötet korai vázlataival és más bekezdésekkel együtt.


A regény befejezéseinek tényleges száma 47 derült ki Seán Hemingway kutatómunkájából. Az örökös a bostoni Kennedy Elnöki Könyvtárban tanulmányozta a szerző összegyűjtött írásait.

Hemingway nemcsak a befejezésen, a címen is sokat hezitált, végül a most ismert címet A Farewell to Arms egy 16. századi versből, George Peele I. Erzsébet királynőhöz írt művéből választotta.

A mű alternatív befejezései egy külön függelékben olvashatók a 330 oldalas új kiadásban. A befejezések között van egy F. Scott Fitzgerald által javasolt is –  írta a The Daily Telegraph című brit lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. július 10. 09:04

Az ilyen munkát mindig díjazom, mert így lehet megalkotni a valóban nagyszerű művet. De nemcsak Hemingway írt alternatívákat, ha jól tudom Henrik Ibsen is több befejezést, illetve alternatív cselekmény menetet dolgozott ki műveinek.

Információ
X