nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Honnan jön a migrén?

Egy új kutatás szerint a migrénben szenvedők esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy az agyi artériák szerkezeti eltéréseket mutatnak. Ezek az eltérések okozhatják az agy vérellátási zavarait, ami végső soron a migrénhez vezet.

nyest.hu | 2013. július 31.
|  

Egy új kutatás szerint a migrénben szenvedő emberek agyi artériái nem tökéletesek, ez okozza a féloldali fejfájásrohamokat. Az artériák anatómiai eltérése aszimmetriákat okoz az agyféltekék vérellátásában; ez a folyamat játszhat közre a migrénes fejfájások kialakulásában.

Az elnevezés Thomas Willis (1621–1675) 17. századi angol orvos nevéből származik; ő írta le először ezeknek az ereknek az anatómiáját.

Az úgynevezett migrénaura a migrénes roham bevezető tünete. Tipikusan látási zavarokkal (például vibráló képpel) jár.

Az agyi vérellátást biztosító artériák és a nagy agyi artériák között számos kapcsolat van; ezt a rendszert nevezik Willis-vérkörnek. A migrénes emberekben, különösképpen azokban, akiknek auratünetük is van, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Willis-vérkör valamelyik része hiányzik.

Agyi artériák; középen a Willis-vérkör
Agyi artériák; középen a Willis-vérkör
(Forrás: Wikimedia Commons / Wikid77)

A migrénes fejfájás körülbelül 28 millió amerikait érint. A kutatók régebben azt gondolták, hogy a migrént az agyi erek tágulata okozza. Mostanában pedig elterjedtebb az a nézet, hogy a migrénes fejfájásokat a neuronok hibás működése váltja ki. A legújabb kutatás, ami a PLOS ONE online tudományos folyóiratban jelenik meg, azt mutatja ki, hogy az agyi erek más szerepet játszanak a migrénes folyamatban, mint amit korábban gondoltak. Az új kutatás szerint az agyi erek anatómiai eltérései hajlamosítanak arra, hogy az agyi vérellátás megváltozzon, és végső soron ez vezet az abnormális neuronaktivitáshoz, ami a migrént kiváltja.

Honnan jön a migrén? A migrén nemzetközi szó; angolul migraine, németül Migräne, franciául migraine, csehül migréna stb. Forrása a görög ἡμικρανία, ami latinul hemicrania (’féloldali fejfájás’). A latinból került a franciába, és később onnan terjedt el. A magyar nyelvbe a németből kerülhetett; első írásos említése 1854-ből való.  

„A migrénben szenvedők agyi erei strukturális eltéréseket mutatnak; ez olyasmi, ami velünk születik” – mondta el Brett Cucchiara, a kutatások vezetője, neurológus professzor. „Ezek a strukturális eltérések, úgy tűnik, megváltoztatják az agyi véráramot. Lehetséges, hogy ezek az eltérések váltják ki a migrénes fejfájást. Ez megmagyarázná azt is, hogy a betegek miért tapasztalják azt, hogy a kiszáradás összefüggésben áll a fejfájásokkal.”

A kutatásban 170 fő vett részt; három csoportra oszlottak: voltak, akik migrénben szenvedtek auratünetekkel, voltak, akik migrénesek voltak auratünet nélkül és voltak, akik nem szenvedtek migrénben. Az orvosok azt találták, hogy a mirgénaurát tapasztalók 73 százalékának, az aurát nem tapasztalóknak pedig 67 százalékának eltéréseket mutat a Willis-vérköre, míg a kontrollcsoport (a migrénes fejfájásban nem szenvedők) esetében csak 51 százalék az eltérés. A kísérleti alanyok agyi ereit MR-angiográfiával térképezték fel.

„A Willis-vérkör és a vérellátás eltérései elsősorban az agy háti oldalát, a nyakszirti lebenyt érintették, ahol az elsődleges látókéreg is található. Ez megmagyarázhatja, hogy a migrénes betegek miért tapasztalnak látászavarokat (foltokat, hullámzó vonalakat, mozgó képet stb.)” – mondta el John Detre, neurológus és radiológus.

A látókéreg (17–19. Brodmann-mező)
A látókéreg (17–19. Brodmann-mező)
(Forrás: Wikimedia Commons / Washington irving / GNU-FDL 1.2)

A migrén és a Willis-vérkör eltérése is meglehetősen gyakori; a most felfedezett összefüggés valószínűleg csak egy tényező a sok közül, amely közrejátszik a migrén kialakulásában. A Willis-vérkör eltéréseinek vizsgálata viszont jó diagnosztikai eljárás lehet egy-egy páciens esetében – mondják az orvosok. Ez pedig segíthet abban, hogy a betegek személyre szabott kezelést kaphassanak a kellemetlen tünetekkel járó betegségre.

Forrás

Migraines Associated With Variations in Structure of Brain Arteries

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 Krizsa 2013. augusztus 9. 21:30

@Tar: Válasz: sehogy.

69 éves vagyok,.genetikusan (mert csecsemőkortól) ismert migrénes. A minimum 3 nemzedékban meglevő migrén - bizonyíott.

De semmiféle "betegségünk" nincs. Mert 69 éve még sose voltam komolyan beteg.

Csak "hisztériásabbak" vagyunk a helytelen étrendre (élelmiszerekre), meg a légnyomás változásokra és a stresszkre. Ilyenkor "rosszul vagyunk". Elbújunk a fény és hang elől. Mint ősember, ezzel az életünket védtük.

Mint modern ember, ma már nem tudjuk, hogy mi a fene ez?

Üzenet a genetikából: ne idegeskedj, egészséges vagy.

Szedj néha, de minél kevesebb fájdalomcsillapítót és közben próbálj meg gondolkozni, hogy mik azok, amiik ártanak neked és mi nem.

9 Tar 2013. augusztus 9. 20:37

"A migrénben szenvedők agyi erei strukturális eltéréseket mutatnak", később: "a kontrollcsoport (a migrénes fejfájásban nem szenvedők) esetében csak 51 százalék az eltérés".

Hogyan határozzák meg, mi számít normálisnak, ha még a nem migrénes emberekből is több mint 50%-nak nem úgy néz ki az agyi érhálózata?

8 Sultanus Constantinus 2013. július 31. 21:02

Amúgy a konkrét témához szólva, nekem szerencsére(?) nincs migrénem (ja, spanyolul migraña, csakazértis :))), bár nem tudom, hogy rosszabb-e, mint a mitralis prolapsus. :O

@Fejes László (nyest.hu): Szerintem helyes. :D

7 BPE 2013. július 31. 20:54

Visszatérő, különösebb ok nélküli (nem feltétlenül migrénes) fejfájással küzdők gyanakodhatnak laktózérzékenységre is.

6 Fejes László (nyest.hu) 2013. július 31. 20:50
5 Sultanus Constantinus 2013. július 31. 20:41

@GBR: Igen, így értettem.

@Molnár Cecília: "10 Fejes László (nyest.hu) 2013. július 31. 09:58

@Antiszociális Nyelvészkedő: A tagadásnak sok más módja is van, pl. a törökben az ige belsejében jelenik meg egy morféma, de hogy jön ez ide, amikor olyan elemekről van szó, amelyek az önálló szó és a toldalék határán lebegnek?"

(Sin comentarios)

4 Molnár Cecília 2013. július 31. 20:00

@Antiszociális Nyelvészkedő: Úgy jön ide, hogy egy amerikaiak által amerikaiakon végzett amerikai kutatásról számol be egy amerikai tudományos lap, amiről a nyest tájékoztatja a tájékozódni vágyó magyar olvasókat.

3 GBR 2013. július 31. 19:44

@Krizsa: hat, szerintem eleg egyertelmu, hogy Antiszociális Nyelvészkedő hogy ertette amit irt. Nem azt irta, hogy Magyarorszag az valami, Amerika viszont nem. Nyilvan csak arra godolt, hogy a magyar lakossagot nem erinti az amerikai migren-helyzet.

De egyebkent igen, Magyarorszag igenis valami, nekunk, magyar embereknek a hazajat jenti, amiert nagyapaink es az ok nagyapai akar az eletuk aran is kuzdottek. Ezenkivul, rendkivul kis vilagpolitikai es meginkabb katonai sulya ellenere a tortenelemben mindig fontos szerepet jatszott.

Nem ertem miert kell ezen destruktiv es megveto beszolassal kezdeni egy kommenter.

2 Krizsa 2013. július 31. 19:27

Miért, Magyarország, az egy valami?

Migrén nekem is - a klímax előtt durván, azóta enyhén) van és nálunk ez biztosan öröklődő. (Azért biztos, mert az érintetteknek csecsemőkortól van.)

A migrénes NEM beteg, hanem normál változat.

A jelenség (s ha tényleg van, az agyi mikro-eltérések) oka valszeg életvédő mechanizmusok bekapcsolódása, tehát ELŐNY.

Mert HA FÁJ, akkor valamiféle veszélyben vagy, s úgyis elbújsz. Klímaváltozáskor (jön az eső, havazás) a migén "garantált" (bújjál el, hang és fény nélküli helyre).

A pre-roham - élettapasztalatok gyűjtése után - nagy valószínűséggel megelőzhető, hogy ne is törjön ki: IVÁSSAl, kávé ivással, nyugalommal (ami a modern életben nem mindig biztosítható). Rendszeres szexszel (de nem pont a migrénes időszakban). Tehát fincsi agyi kisülésekkel, minél többször, amiket orgazmusnak nevezünk:-). De ha már jön a migrén, akkor a szex nem segít, hanem ront.

A migrén tehát HORMONSZINTfüggő - ez persze nyilvánvaló -- vagyis stresszfüggő.

Bizonyos ételek TÚLfogyasztása is szaporítja a migrént. Kevéske fogyasztása nem befolyásolja.

A valszeg születésemtől meglevő migrén "családfája": anyai nagyapa - de a kb. 10 köztes vérrokonnak nem volt.

Nálam a 4 gyerekemből és 9 unokámból összesen egyetlen gyerekemnek van, de nála csecsemőkortól és masszívan.

A migrénes állandó "kezelésre" semmi szükség nincs (KÁROS) -

de mindig a kezeügyében kell legyen egy középerős (nem kábítószer típusú) fájdalomcsillapító. Mert a rohamot bármennyi tapasztalattal sem mindig lehet kivédeni.

1 Sultanus Constantinus 2013. július 31. 18:43

"A migrénes fejfájás körülbelül 28 millió amerikait érint."

Hát ez aztán megint baromi fontos itt, Magyarországon. Nem is értem, hogy jön ide...

Információ
X