nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bétablokkolóval a demencia ellen?

A magas vérnyomás kezelésére használt bétablokkolók szedése csökkentheti a demencia kockázatát – derült ki egy amerikai tanulmányból.

MTI | 2013. január 13.
|  

A szellemi hanyatlás, a demencia egyik ismert kockázati tényezője a magas vérnyomás, amely károsíthatja az agyba vért szállító ereket. A vér szállítja a létfontosságú oxigént és a tápanyagot az agyba, nélküle az agysejtek elpusztulnának. A vaszkuláris (ér eredetű) demencia, az Alzheimer-kór után a szellemi hanyatlás, elbutulás második általános oka, amely akkor alakul ki, ha az agy vérellátása nem megfelelő.

A Hawaii Egyetem kutatócsoportja 774 amerikai és japán elhunyt férfi agyát vizsgálta meg, 610-et közülük magas vérnyomással kezeltek. A szakemberek kevesebb kóros elváltozást találtak az agyban azoknál a férfiaknál, akiket csak bétablokkoló gyógyszerrel kezeltek magas vérnyomás ellen, mint azoknál, akik nem kaptak kezelést a magas vérnyomásra, vagy pedig más típusú gyógyszerekkel kezelték betegségüket.

Kevesebb volt az agyi elváltozás azoknál a férfiaknál is, akiket bétablokkolóval és más gyógyszerekkel is kezeltek, de nem olyan jelentős mértékben, mint a csupán bétablokkolót szedőknél. „Az Alzheimer-kórban szenvedők száma várhatóan jelentősen nőni fog, ahogy a lakosság öregszik, ezért egyre fontosabb, hogy megtaláljuk azokat a tényezőket, amely késleltethetik vagy megelőzhetik a betegséget. Ezek az eredmények feltűnést keltőek, mivel a bétablokkolók a magas vérnyomás általános gyógyszerei  idézte a tanulmány szerzőjét, Lon White-ot a BBC hírszolgálata.

A szakemberek azonban hangoztatják, hogy még túl korai bétablokkolót javasolni a demencia kezelésére, szükség van nagyobb tanulmányokra, amelyek különböző etnikumú férfiakra és nőkre egyaránt kiterjednek, hogy megállapítsák, milyen előnyökkel járhat a bétablokkolók szedése.

A bétablokkoló szereket 1962-ben fejlesztette ki Sir James Black skót tudós, aki később felfedezéséért Nobel-díjat kapott. A béta-blokkoló szerek  a propranolol és a pronethalol hatóanyagok , amelyek a szervezet stresszhormonokra adott válaszát gátolják, az 1960-as években forradalmasították a szívbetegek kezelését. A szer a szívben található, úgynevezett bétareceptorokat blokkolja, ezáltal nyugtató hatással van a szívizmokra, azok mintegy elszigetelődnek a stressztől. A Black munkája nyomán továbbfejlesztett szereket ma már többféle betegségnél használják, így szívritmuszavarnál, szorongásnál, bizonyos típusú fejfájásnál és magas vérnyomásnál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Krizsa 2013. március 4. 07:21

Én börtönbe küldeném azt az orvost, aki a komolyan túlsúlyosnak bármilyen gyógyszert ad ANÉLKÜL, hogy rákényszerítené a fogyásra.

S ha a beteg nem képes felfogni, hogy miről van szó, és nem fogy, befektetném a kórházba, hogy megtanítsák neki, hogyan kell azt. A negyed-ötödrészét kell enni annak, amit szokott. Aztán, ha még mindig nem megy neki, újra befektetném...

S mivel lehet még hatásosabban rákényszeríteni? Megmondom: mondjuk egy évvel azután, hogy még mindig nem fogy, sokkal többet fizessen a túlsúllyal kapcsolatos orvosi ellátásért. Milyen betegségek kapcsolatosak a túlsúllyal? A baleseteken és akut fertőzéseken kívül majdnem minden. Még a rákok nagy része is.

Megígérem nektek, hogy a felemelt orvosi díjtól másodperceken belül meg fogja érteni hogy miről van szó: arról, hogy elmegy az egész nyugdíja. A fiatalabb beteg meg megnézheti, mit szól hozzá a családja, hogy ennyire pocsékolja a pénzt. Legyen végre kimondva, hogy a nagy túlsúly az önkontrol hiányát jelenti. Vagyis szégyen.

Tehát következmények nélkül csak addig lehetne kövér valaki, amíg nem szorul orvosi ellátásra:-).

Így aztán se bétablokkoló nem kell, sem az Altzheimer nem jön.

Mert még a legártatlanabbnak ismert Aszpirin agyvérzést és az egész testben is belső vérzéseket okoz.

Most akkor mi a cél az orvostudományban? Az egészség helyreállítása INGYEN, sőt anyagi haszonnal, mert a kövéreknek kajából is elég volna a harmadrészét megvásárolni? Vagy csak a világméretű gyógyszermaffia a fontos, amely már az egyetemi tananyagot is az érdekeinek megfelelően írta át?

A depresszió-blöfföt világméretűvé reklámozta, kitalálta a gyermekek agykárosítással való "rendszabályozását" is - 6 éves kortól! Még a kábítószerek tömeggyártását is elhappolta már a pitiáner alvilágtól.

Információ
X