nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért nem empatikusak a pszichopaták?

Kutatók különböző mértékben pszichopata fegyenceket vizsgáltak. Eredményeik szerint atipikus agyi reakciót adnak a fájdalomra.

nyest.hu | 2013. október 1.
|  

Ha a pszichopátiában szenvedők azt látják, hogy másnak fájdalmat okoznak, nem válnak aktívvá az agyuknak azok a területei, amelyek az empátiáért, a másokkal való együttérzésért felelősek – írja egy, a Frontiers in Human Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány, amelyről a Science Daily számol be.

A pszichopátia olyan személyiségzavar, amelynek a jellegzetességei az empátia és a lelkiismeret-furdalás hiánya, az érzelmi sivárság, a bőbeszédűség, a manipuláció és az érzéketlenség. Korábbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a pszichopátia előfordulása a börtönökben jóval gyakoribb: 23 százalék körül van, míg a populáción belüli átlag 1 százalék. Hogy a tudósok közelebb kerüljenek az empátia hiányának neurológiai hátteréhez, 121 amerikai fegyenc agyműködését vizsgálták fMRI-vel.

A kísérletben részt vevő alanyoknak olyan képeket mutattak, amelyeken valaki fájdalmat él át (odacsukja a kezét az ajtó, ráesik egy nehéz tárgy a lábujjára stb.). Azt az instrukciót kapták, hogy képzeljék azt, hogy velük vagy másvalakivel történik a képen ábrázolt jelenet. A képek között voltak olyanok is, amelyeken semmi fájdalmas nem volt látható (például egy kéz a kilincsen).

A résztvevők pszichopátiás rendellenességének a fokát az egyik ismert pszichodiagnosztikai eszközzel, a PCL-R teszttel állapították meg. Az eredmények alapján az alanyokat három csoportba sorolták. Mindegyik csoportban körülbelül 40 fő szerepelt: erősen, közepesen és gyengén pszichopata résztvevők.

Amikor az erősen pszichopata résztvevők azt képzelték el, hogy őket éri a képen látható fájdalom, akkor tipikus agyi reakciót mutattak azokon az agyterületeken, amelyek az empátiáért felelősek. Az agyi aktivitás különösen nagy volt, ami azt mutatja, hogy a pszichopaták érzékenyek az őket érő fájdalom gondolatára. Amikor azonban azt képzelték, hogy ugyanezek a fájdalmak másokat érnek, az előző esetben aktív agyterületek inaktívak maradtak, viszont az örömérzetért felelős területek aktivizálódtak. Ez pedig azt mutatja, hogy az erősen pszichopátiás alanyoknak örömet okozott az, amikor másokat láttak szenvedni.

A tudósok szerint eredményeiket a megelőzésben lehet majd használni – egy olyan területen, amelyen a terápia igen kevéssé hatásos.

Forrás

Neurological Basis for Lack of Empathy in Psychopaths

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 GBR 2013. október 2. 21:54

@Sigmoid: szerintem te valami hasonloban szenvedsz, csak te epp a velt nacikkal kapcsolatban:

www.youtube.com/watch?v=zFnZCrq6W8c

Az erdekes resz 2:26 es 2:56 kozott van.

3 GBR 2013. október 2. 21:50

@GBR: szerintem te valami hasonloban szenvedsz, csak te epp a velt nacikkal kapcsolatban:

www.youtube.com/watch?v=zFnZCrq6W8c

Az erdekes resz 2:26 es 2:56 kozott van.

2 GBR 2013. október 2. 21:09

@Sigmoid: hat igen, minimum koncentracios taborba akarjak majd zarni oket. Hogy mennyi naci kutato van!

1 Sigmoid 2013. október 2. 21:06

Aztán mégis hogy használná ezt bárki a megelőzésben?

Kötelező iskolai pszichopataszűrés? Aki pozitív, azt helyben főbelövik vajon, vagy csak mehet azonnal a dutyiba / zártosztályra?

Információ
X