nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Honlap az interaktív tábla használatához

Ígéretünkhöz híven igyekszünk bemutatni mindazokat a kiadványokat, webhelyeket, ahol a pedagógusok segítséget kapthatnak az interaktív táblák használatához. Ezúttal „Az interaktív tábla módszertana” című oldalt ajánljuk olvasóink figyelmébe.

nyest.hu | 2012. december 18.
|  

Ígértük, hogy rendszeresen igyekszünk beszámolni arról, hogy milyen segédanyagok, lehetőségek, kiadványok segítik a pedagógusok számára az interaktív tábla használatát. Korábban már beszámoltunk egy, az interaktív tábláról szóló módszertani kiadványról és a róla készült recenziók sorsáról. Elmentünk a TanárBlogosok, Nádori Gergely és Prievara Tibor által december 8-ára szervezett Pedagógiai Kávéházra, ahol az IKT-rapidrandin hallott rengeteg ötletről be is számoltunk. Mindezektől függetlenül saját sorozatot indítottunk Interaktív táblakörkép címmel, amelyben az interaktív táblák hardveres megvalósításiat vizsgáljuk, és igyekszünk hasznos tanácsokat adni azoknak a pedagógusoknak, akik ilyen eszközzel dolgoznak. Mielőtt azonban ennek a sorozatnak a második része megjelenne, ezúttal egy honlapot szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani.

A honlap címe Az interaktív tábla módszertana, és már első kattintásra is látszik, hogy nem egy profitorientált cég a készítője/készítettője: a honlap nem túl gazdag dizájnelemekben, elég oldschool, és az URL-ből azt is gyorsan láthatjuk, hogy egy ingyenes szolgáltató, az eoldal.hu adja a tárhelyet. Ennek megfelelően a kialakítás kissé fapados, de ez nem szegheti kedvünket, mivel a honlap céljai igen szimpatikusak:

Ez a honlap azoknak a pedagógusoknak jött létre, akik szeretnék az interaktív táblás tapasztalataikat megosztani, véleményt cserélni az egyes tanfolyamokról, pályázatokról, konferenciákról, táblafajtákról, az interaktív tábla szoftvereiről, kiegészítőkről, esetleg akár tantárgyi szinten is...elsősorban a táblahasználat módszertanát bemutatva, hiszen ez a legfontosabb, azaz az, hogy ezt az eszközt, HOGYAN használják a tanárok a pedagógiai folyamat során.

Így foglalják össze vállakozásuk célját a honlap gazdái és adminisztrátorai: Bedő Andrea és Schlotter Judit, akik maguk is pedagógusok (voltak), jelenleg pedagógiával, azon belül is az IKT-s lehetőségekkel foglalkoznak. Ők a szerzői Az interaktív tábla című könyvnek, amely 2008-ban jelent meg a Műszaki Kiadónál.

Honlap az interaktív tábla használatához
Forrás: muszakikiado.hu

A honlap tartalmáért tehát ők ketten felelősek; ha valaki cikket szeretne megjelentetni az oldalon, nekik kell elküldeni, és ők szerkesztés után közzé teszik a megfelelő minőségű anyagokat. A honlapon ezen kívül bármely tartalmat szabadon lehet kommentálni. (Azonban ez a felhasználóknak – egyelőre – nem szokásuk.) A csapatnak Facebook-oldala is van, természetesen itt is lehet követni az újdonságokat.

A honlapon található cikkek anyaga elég sokrétű: vannak kutatási beszámolók, tanulmányok, találhatunk óraterveket interaktív táblás órához, különböző tantermi tapasztalatokat az egyes módszereket illetően. A szerkesztők figyelemmel kísérik az IKT-vel kapcsolatos pályázatokat, tanfolyamokat és konferenciákat is, így az olvasók egy helyen tájékozódhatnak minderről. A tartalom azonban nem frissül napi szinten: a most fent levő legutolsó bejezés tíz napos. A honlap így kissé elhagyatottnak tűnik...

Honlap az interaktív tábla használatához
Forrás: Wikimedia Commons / Cpl. Thomas Bricker

Ez persze azoknak nem probléma, akik csak most kezdenek el az interaktív táblával dolgozni. Akinek ötletre, információra van szüksége, bátran böngészheti az oldalt – legegyszerűbben az oldalsó menü segítségével. (A menüpontokon belül blogszerűen, tehát időrendben jelennek meg a cikkek.) Keresni is lehet az oldalon, a bal oldali menüsávban eléggé alulra rejtett kereső segítségével. Aki pedig régi motoros a szakmában, bátran küldhet ötleteket, óraterveket, módszertani bemutatókat, ezen az oldalon biztos érdeklődő közönségre talál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X