nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Élménytúra sms-ekkel
Holnap minden más lesz

„Kérjük kapcsolják be mobiltelefonjaikat, az előadás kezdődik!” mondhatnák a szervezők a PLACCC fesztivál dán vendégprodukciója előtt. Élménytúra sms-ekkel, váratlan hívásokkal a VIII. kerület utcáiban.

Somfai Barbara | 2010. szeptember 29.
|  

Az sms alaposan felforgatta a mindennapjainkat. Megváltoztatta az etikettet, átszervezte az ünnepeinket és megváltoztatta írásbeli megnyilatkozásaink formáit is. A költészetben új műfajt teremtett ez a sűrítést igénylő kommunikációs forma, mostanában pedig a színház világában is helyet követel magának a mobil. És nem csak azért, mert egyes színházlátogatók zsebében időnként megszólal a telefon.

Korábban már írtunk róla, hogy egyre több előadásban előfordul: a szereplők dialógusainak jelentős része sms formájában zajlik. Egy Dániából érkező társulat, a Hello earth! eggyel még tovább lépett ezen az úton, hiszen a Tomorrow everything will be different (Holnap minden más lesz) című előadásukban a nézők (ha egyáltalán nevezhetjük őket így) is használják a mobiljukat, sms-eket írnak és kapnak. El kell hagyniuk a biztonságos színházi széket, ki kell menniük egyedül az utcára, így mobiltelefonon érkező utasításokat követve vehetnek részt egy VIII. kerületi speciális „akadályversenyen”, aminek során furcsa kísérőkkel, néha meglepő helyzetekben újraértelmezhetik a valóság és színház kapcsolatáról alkotott elképzeléseiket.

Kép a dániai előadásból. Izgalmas kalandok a nyúlon túl
Kép a dániai előadásból. Izgalmas kalandok a nyúlon túl
(Forrás: PLACCC fesztivál)

A koppenhágai társulat tagjai Vera Maeder és Jacob Langaa-Sennek csaknem egy évtizede foglakoznak a városi környezet művészi szempontú vizsgálatával. Az elmúlt években többek közt Dánia, Hollandia, Norvégia, Jordánia, Brazília és Izrael nagyárosaiban mutatták be kísérleti alkotásaikat. Ezekben felhasználják az új technológiák és a résztvételi művészet (vagyis számot tartanak a közönség aktivitására) adta lehetőségeket is. A produkciót kifejezetten a magyar fővárosra adaptálták a Budapest Korzó, a Radikális Szabadidő Színház és az Artus művészei, szakértői segítségével. A speciális sétán a PLACCC fesztivál keretében lehet részt venni még e hét vasárnapjáig.

A PLACCC már harmadik éve rendezi meg a helyszínspecifikus színházi előadások fesztiválját. Az általuk meghívott társulatok kilépnek a színházak falai közül, és hétköznapi vagy egészen speciális tereket választanak előadásaik helyszínéül. A kényelmes színházi széket odahagyó befogadóktól ezek a különleges helyszínek egészen más hozzáállást kívánnak meg, gyakran kénytelenek újraértelmezni a színház fogalmát is, ahogy ebben a dán produkcióban is. Az előadás ugyanis erősen tudatmódosító hatású: jó eséllyel kiélesedett érzékekkel és furcsa valóságlátással töltjük majd az előadást követő néhány órát. Sőt az is lehet, hogy holnap már minden más lesz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X