nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Holnap kikapcsolják az angol Wikipediát

Holnap reggel, magyar idő szerint 6 órától egy teljes napra meg fog szűnni az angol nyelvű wikipédia elérhetősége. Így tiltakozik az oldal több amerikai szerzői jogokat érintő törvényjavaslat ellen.

nyest.hu | 2012. január 17.
|  

A Wikipedia a tudás tárháza, és a tudás hatalom. Nem ez lesz az első alkalom, hogy a Wikipedia törvénytervezetek ellen veti be az oldal ideiglenes kikapcsolását. Az ősszel egy olasz törvény ellen tiltakoztak így. Az angol nyelvű wikipédia 24 órás szüneteltetése azonban lényegesen több embert fog érinteni, és így valószínűleg nagyobb port is fog kavarni.

A holnapi elsötétüléssel a Wikipedia két amerikai szerzői jogokhoz kapcsolódó törvénytervezet ellen tiltakozik. Az egyik a képviselőházhoz benyújtott kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act), ami megkönnyítené az illegális letöltések és az ezeket támogató oldalak törvényi elítélést. A másik pedig a szenátushoz benyújtott, de lényegében elég hasonló PROTECT IP Act (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011), ami többek között az USA-n kívül üzemelő szerverek ellen is jogi lépéseket engedélyezne.

A két törvénytervezetet nagy általánosságban a „régi” típusú médiák – a film- és zeneipar, illetve a könyv- és újságkiadók – támogatják, míg az internettel szorosan összekötődő újabb generációs iparágak elítélik, így a Wikipedia is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 El Mexicano 2012. január 18. 14:55

@szigetva: Értem én, csak a hír nem erről szól(t). :)

"Holnap reggel, magyar idő szerint 6 órától egy teljes napra meg fog szűnni az angol nyelvű wikipédia elérhetősége" – nem szűnt meg, sőt.

@Fejes László (nyest.hu): Pontosan, ez lett volna a következő tippem. Nekem sikerült is így böngészni.

9 Nước mắm ngon quá! 2012. január 18. 14:54

@szigetva:

Persze, hogy erről van szó, mi sem írtuk, hogy "kicseszésből" csinálják, de mivel a tartalom hozzá féhető, így nem érezzük a hiányát.

Jó, bekerül a világsajtóba, megírja minden nagyobb lap az USA-ban, de azoknak az amerikai képviselőknek, akik a SOPA-t meg akarják szavaztatni, csak akkor esne le az álla, ha bekapcsolnák a laptopot és se a Youtube, se a Wikipédia, se a közösségi oldalak nem lennének elérheteőek.

8 Nước mắm ngon quá! 2012. január 18. 14:49

@Fejes László (nyest.hu):

Az "offline"-t úgy értettem, hogy elérhetetlenné válik a látogató számára, pl. 404 Page not found.

7 szigetva 2012. január 18. 14:45

@Nước mắm ngon quá!: @El Mexicano: Szerintem ti nem értitek: nem azt akarják, hogy ne tudjuk olvasni, hanem azt, hogy felfigyeljünk. Az útlezárás is félpályás szokott lenni: nem akarják teljesen megakadályozni, hogy közlekedjünk, csak egy kicsit nehezíteni, hogy közben elgondolkozzunk, miért is van ez az egész.

(Mondjuk szerintem erre elég lett volna fekete alapra tenni a lapokat.)

6 Fejes László (nyest.hu) 2012. január 18. 14:43

@Nước mắm ngon quá!: Köszi, az ember mindig tanul! :D

De hogy mehetne a wikipédia offline, mikor éppen az a lényege, hogy online?

5 Nước mắm ngon quá! 2012. január 18. 14:42

@El Mexicano:

A "szervert" (komplett szerverpark az USA-ban és Hollandiábam, load balancing, stb.) ha kikapcsolták volna, tovább tartott volna újra üzembe helyezni az egészet, mint a 24 órás tiltakozó akció :)

4 Nước mắm ngon quá! 2012. január 18. 14:35

@Fejes László (nyest.hu):

Erre is van "trükk": mikor teljesen betöltötte az adott wikicikket a böngésző, kattintsünk a betöltés leállítása gombra (jól kell időzíteni). Ha nem sikerült frissítés után, próbáljuk újra.

Sőt: linuxon wget en.wikipedia.org/wiki/Cikk_címe_amit_szeretnénk_megnézni majd firefox Cikk_címe_amit_szeretnénk_megnézni, ha mindenképpen hozzá akarunk férni az aktuális szöveges tartalomhoz, a Google Cache-beli változat általában 6 nappali ezelőtti állapotot tükröz.

Na jó, ez persze olyan mintha tévézés közben tartani kéne az antennát, hogy ne legyen zavaros a vétel, de holnap reggelig túl lehet élni.

Arra akartam rámutatni, hogy szerintem ha a Wikipédia (az összes, nem csak az angolnyelvű) komplett offline megy (hű de szép anglicizmus), akkor sem lesz elérhetetlen a tartalom, de úgy legalább nagyobbat "szólt" volna a tiltakozás.

3 El Mexicano 2012. január 18. 14:30

Na hát azért a Wikipédia is csak úgy sötétült el, hogy működik ám minden ugyanúgy, csak megjelenik felette egy lap... egy ügyes programozónak szerintem semmiből nem áll azt blokkolni és ugyanúgy használható tovább minden. Azt azért mégsem merték megcsinálni, hogy magát a domaint függesztik fel egy napra vagy a szervert kapcsolják ki, szóval tényleg jelképes műbalhé az egész.

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. január 18. 14:19

@Nước mắm ngon quá!: Az oldalak ugyan elérhetőek cache-ből, de ez elég macerás. Ráadásul ha ott rákattintasz egy „belső” linkre, az megint a sötét wikipédiára visz... Szóval ha nagyon keresel valamit, a cache nyilván jó pótléknak, de dolgozni rendesen nem lehet vele.

1 Nước mắm ngon quá! 2012. január 18. 14:14

A Google Cache-t is le kellett volna kapcsolni, akkor érne valamit.

Információ
X