nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Inkább szavazzunk!
Betilthatják a tengerszint emelkedését

Mit tegyen egy állam, ha valami nagyon kellemetlen neki? Egyszerű: tiltsa be!

Kincse Szabolcs | 2012. május 31.
|  

„A virágnak megtiltani nem lehet, hogy ne nyíljék, ha jön a szép kikelet” – írja Petőfi Sándor. Pedig dehogyis nem! Szinte bármit meg lehet tiltani bárkinek, sőt bárminek.

Észak-Karolina szerencsés–szerencsétlen földrajzi elhelyezkedése tehet mindenről. Az állam húsz partmenti megyéjében az ingatlanbiznisz fontos dolog. A víz közelsége sok helyen szépen feltornázza az ingatlanárakat. Csak az a fránya globális felmelegedés ne lenne! Egybehangzó előrejelzések szerint az elkövetkező száz évben ugyanis egy métert – vagy akár ennél többet is – emelkedhet a vízszint, ami jelentősen megtépázná a ingatlanüzletből élő cégek jövedelmét. És mivel e cégek felelős, előre tervező vállalatvezetéssel rendelkeznek, tettek is az ügy érdekében.

Az Ophelia-hurrikán Észak-Karolina felett. Ha ezt a műholdképet a meteorológusok nem használták volna, talán a vihar sem létezett volna...
Az Ophelia-hurrikán Észak-Karolina felett. Ha ezt a műholdképet a meteorológusok nem használták volna, talán a vihar sem létezett volna...
(Forrás: NASA)

A húsz megye ingatlanfejlesztői lobbicsoportot alkottak. A megfeszített munkának hamar eredménye is született egy törvényjavaslat formájában – hiszen az állam politikusainak legalább annyira fontosak az ingatlanszektorból befolyó bevételek, mint az aggódó üzletembereknek. A törvényjavaslat már most elérte a célját: a Scientific American bloggerének, Scott Hullernek köszönhetően ugyanis most az észak-karolinai törvényhozáson röhög a fél világ. Úgy döntöttek ugyanis, hogy a legjobb módszer a tengerszint aggasztó emelkedésének kivédésére, a tengerszint emelkedésének, vagy legalábbis az emelkedés mérésének a betiltása.

A 819. számú törvényjavaslat így fogalmaz: „E számokat [mostantól] kizárólag a történelmi adatok alapján lehet megállapítani, és ezen adatok az 1900. évet követő időszakra korlátozandók. A tengerszint-emelkedés ütemét lineárisan kell meghatározni...”.

A törvényalkotók tehát törvényellenesnek nyilvánítják a tudományos módszerekkel megállapított növekedés számítását – kizárólag olyan becslések adhatók, amelyek az előzőleg mért adatokon alapulnak.

„Igen, ez pontosan olyan, mintha azt mondanánk, ne próbáld kikövetkeztetni a holnapi időjárást egy, a partok felé hatvan mérföldes sebességgel sodródó hurrikán radarképei alapján. Az időjárást az elmúlt két hét kielégítő időjárási körülményei alapján mondd csak meg, amikor enyhe keleti szelet mértünk. Ne használj radart és barométert; használd a Szántóvetők kézikönyvét és mindazt, amire a nagypapa emlékszik” – írja posztjában Huller.

Lehet, hogy itt a megoldás nyomasztó európai gazdasági problémáinkra is?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 doncsecz 2012. május 31. 14:47

Betiltása annak amit nem lehet betiltani az meglehetős liszenkói elképzelés. :)

1 Szalakóta 2012. május 31. 12:37

Volt egy ókori görög város, ahol betiltották azt, hogy az ellenség közeledtéről beszéljenek, mert az pánikkeltés. Az ellenség elérte, és elfoglalta a várost.

A nevét sajnos nem tudom.

Információ
X