nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kalózkodás és az innováció

A Twitter mikroblog-portálon támadta Barack Obama elnököt Rupert Murdoch médiamágnás, amiért az amerikai kormány kifogásolja az internetes kalózkodós ellen a képviselőház által megalkotott törvénytervezet több pontját.

MTI | 2012. január 16.
|  

„Obama tehát csatlakozott a szilíciumvölgyi számvivőkhöz, akik kalózkodással és közönséges lopással fenyegetik az összes szoftveralkotót” – írta szombaton a Twitteren a News Corporation elnök-vezérigazgatója.

Murdoch, aki az Egyesült Államokban egyebek mellett a Fox TV, a The Wall Street Journal, a Fox Studios, Nagy-Britanniában pedig a Sky TV, a Sun és a The Times tulajdonosa Twitter-bejegyzéseiben a „kalózkodás vezérének” nevezte a Google-t, amely lehetővé teszi a filmek ingyenes streamingjét.

A Fehér Ház illetékesei szombaton hangot adtak aggályuknak a kongresszus elé került internetes kalózkodás elleni törvénytervezettel (Stop Online Piracy Act, SOPA) kapcsolatban. A tervezett jogszabályt a Google és a Facebook túlságosan szigorúnak nevezte, a hollywoodi filmstúdiók és a zeneforgalmazó cégek szerint viszont szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.

Obama elnök három tanácsadója – köztük Howard Schmidt, a Fehér Ház kíberbiztonsági főszakértője – közös blogbejegyzésben mutatott rá, hogy a jogszabály pereskedések célpontjává tenné az internetes cégeket, és az gátja lenne a legális tevékenységnek is.

„Minden, az internetes kalózkodás legyőzésére irányuló erőfeszítésnek óvakodnia kellene a törvényes tevékenység online cenzúrázásától és nem akadályozhatja a dinamikus nagy- és kisvállalataink innovációját” – írta a három kormányzati szakértő.

A képviselőház előtt lévő SOPA törvénytervezet le kíván csapni a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítésére, oly módon, hogy kötelezné az internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek ilyeneket kínálnak. Amelyek kínálata megsérti az amerikai szerzői jogot. A javasolt jogszabály leállítaná az amerikai reklámhálózatok internetes hirdetéseit a kalózkodással megszerzett termékeket forgalmazó weboldalakon, a keresőmotorokat pedig eltiltanák attól, hogy ezekkel közvetlen kapcsolatot létesítsenek.

Az internetes kalózkodással való kemény fellépés hívei bírálták a fehér házi tanácsadók szombaton nyilvánosságra hozott álláspontját. Schmidt és társai egy szűkebb és célzottabb együttműködésre lennének hajlandók a törvényhozókkal, az hangsúlyozva, hogy nem szeretnék, ha az új jogszabály megnehezítené a törvényesen működő vállalkozás, köztük az újonnan indult online cégek tevékenységét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2012. január 17. 15:39

Ha illusztrálni akarnák az akadémiai nagyszótárban a "hiteltelenség" kifejezést, akkor Rupert Murdoch arcképe (News of the World botrány, fizetős online újság hisztéria, "a Google megöli az újságokat" hisztéria, stb.) lenne erre a legalkalmasabb jelölt.

Információ
X