nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kikapcsolták a Wikipédia olasz kiadását

A Wikipédia ideiglenesen kikapcsolta az olasz kiadás elérhetőségét, így tiltakoznak egy új olasz törvénytervezet ellen.

nyest.hu | 2011. október 5.
|  

Úgy tűnik Berlusconi mindenáron meg akarja védeni „jó hírnevét”, akár úgy is, hogy ellehetetleníti a médiát. Egy új törvénytervezet kötelezővé tenné az online publikációk számára a 48 órán belüli korrigálást minden olyan esetben, ha valaki sértőnek találja, amit róla írtak.

Ha valaki nem teljesítené a helyreigazítási kérést, az egy 12 ezer eurós (3,6 millió Ft) büntetést vonna maga után. A törvénytervezetet különösen sok bírálat éri amiatt, hogy az állítólagos sértettek panaszára minden esetben el kellene járni, vádjukat nem bírálná felül semmilyen független ítélőtábla.

A törvény minden online publikációt érintene, a blogoktól egészen a wikipédiáig. Ezért tiltakozik az internetes enciklopédia is olasz nyelvű változatának ideiglenes letiltásával. A kért oldalak helyett egy olasz nyelvű figyelmeztetés jelenik meg, amely elmagyarázza a tervezett törvény veszélyeit. A Wikipédiát azért is érintheti ez a rendelet kimondottan érzékenyen, mivel az online enciklopédiának nincs hivatalos, fizetett szerkesztősége, így aztán a 48 órás korrigálás lehetősége is meglehetősen kétséges lenne.

Forrás:

PC World: Wikipedia Hides Italian Language Edition to Protest New Law

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X