nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hol lehet magyarul tanulni?

Olvasónk azt szeretné, ha magyarul csak törve beszélő fiai néhány hetet Magyarországon töltenének, és magyarul tanulnának. Mik a kínálkozó lehetőségek?

nyest.hu | 2013. április 10.
|  

István nevű olvasónk Bajorországban él, de szeretné, ha fiai jól tudnának magyarul.

MIndkét fiam szinpad bolond. Már a dorfeni-gimnáziumban is több évig oszlopos tagjai voltak a Drama-csoportnak. A legidősebbet fel is vették évekkel ezelőtt egy müncheni színi-akadémiára, de pénz-hiányában le kellett mondani. Azóta is mint gyermekóvó dolgozik. Idén pedig felvették egy másik színiakadémiára az esti-tagozatra. A keresetének nagy részét a tandíjra költi. a magyar nyelvet töri (a feleségem német) de nagyon szeretne megtanulni perfektül.

A második fiam a regensburgi egyetemen tanul és ott 4 különböző csoport tagja. A magyar tanulásra még nagyon kevés ideje maradt, de érteni "mindent" megért. A nyári szünetben egy hónapot fog a régensburgi városi szinházban vendég segédrendezőként "dolgozni".

Milyen lehetőségeik lennének, hogy otthon pár hétre tovább-képezhesség magukat és jól meg tanulhassanak magyarul.

Magyarországon a magyar nyelv oktatásával elsősorban a Balassi Intézet foglalkozik. Többféle képzést tartanak, akár egy egész tanévet is el lehet náluk tölteni a magyar nyelv és kultúra tanulásával. István fiait talán az általuk tartott nyári egyetem elnevezésű négyhetes kurzusok érdekelhetik leginkább.

Nyári egyetemet több valódi egyetem is szervez, közülük a legrégebbi és legnépszerűbb a Debreceni Nyári Egyetem. A magyarul tanuló külföldiek mindig nagyon lelkesen emlékeznek vissza az itt töltött heteikről. Itt fejlesztik az egyik legnépszerűbb magyar nyelvkönyvsorozatot, a Hungarolinguát is. Természetesen érdemes lehet átnézni a többi nyári egyetem kínálta lehetőségeket is.

A debreceni Egyetem impozáns főépülete
A debreceni Egyetem impozáns főépülete
(Forrás: Wikimedia Commons / Alensha)

 

Ha a fiúk valamennyire tudnak magyarul, akkor nem is biztos, hogy mindenképpen a nyelvtanfolyam az egyedüli megoldás. Jó alapokkal a nyelvtudást a nyelv gyakorlati használatával is lehet fejleszteni. Persze ennek nem a családi nyaralás az igazi módja, hanem az, ha valaki egyedül utazik a nyelvterületre, és ott valamilyen hasznos önkéntes munkát végez. Különösen hasznos, ha valaki a saját szakterületén dolgozik. Ha a két fiatalember színházmániás, akkor esetleg érdemes megkeresni valamelyik színházat, és önkéntes segítőnek jelentkezni. Így egyrészt könnyebben megtanulhatják a számukra szükséges szakszókincset, másfelől nyelvtudásuk gazdagítása mellett szakmai tapasztalatokra is szert tehetnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X