nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több százezer diplomás munkanélküli Kínában

A gazdaság lassulása, a munkaerő-piaci aránytalanságok és a kínai oktatási rendszer sokat kritizált gyengéi miatt több százezer friss diplomás van ma munka nélkül Kínában – derül ki a hivatalos adatokat elemezve.

MTI | 2012. október 10.
|  

A frissen végzettek munkaerő-piaci helyzete nehezebb ma, mint 2009-ben, a válság kezdetekor volt – összegezte az egyik legnagyobb kínai álláskereső portál, az 51job.com őszi jelentésében. A kínai gazdaság lassulásával a gyakorlatot nem igénylő állások száma csökkent leginkább – élik a vállalat szakértői.

A kevesebb felkínált álláshoz minden eddiginél magasabb számú végzős is társul: az emberi erőforrás és társadalmi biztonság minisztériumának adatai szerint az idén a számuk elérte a 6,8 milliót, ami 200 ezerrel több a tavalyinál, az ezredfordulóhoz képest 150 százalékkal több.

A statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20 százalék körül alakult Kínában a frissdiplomás munkanélküliség, 2010-ben a végzettek 28, a 2011-ben végzettek 13 százaléka nem tudott elhelyezkedni. A fiatalok sokszor az oktatási rendszer és a valós munkaerő-piaci igények közti összhang hiánya miatt maradnak állás nélkül. A korábban javarészt az exportra és a feldolgozó iparra épülő gazdaságának a szolgáltató szektor felé orientálódó szerkezetátalakítása lassú, a valós kereslethez képest a diplomások száma magas az országban.

A felsőoktatási rendszer a gyors gazdasági változásokhoz sem volt képes alkalmazkodni, ennek bizonyítéka a strukturális munkanélküliség: a munkanélküliséggel párhuzamosan ugyanakkor a pénzügyi és speciális tanári állásokban például jelentős hiány mutatkozik. Sokatmondó a pekingi Csinghua (Tsinghua) Egyetem egy 2011 végi felmérése is, amely rámutatott: a közepes színvonalú egyetemekről kikerültek mintegy 70 százalékának kezdő fizetése tavaly a vidékről városokba költözött, gyárakban dolgozó migráns munkások átlagfizetését sem érte el.

Gyakran van gond a frissen végzettek képességeivel is. A versenynek mindinkább kitett vállalatok többnyire az idegennyelvtudás hiányát említik, s azt, hogy egyetemről kikerülő kínai fiatalok nem kreatívak, túlságosan mechanikusak, nem képesek önálló munkavégzésre, szociális készségeik szintje alacsony.

Az 1980-as, 1990-es években született generációnak ráadásul a szüleikhez képest magasabbak az igényei, mind a fizetéseket, mind pedig a végzett munka jellegét illetően. A statisztikákból kiderül: a 2011-ben végzettek kétötöde egy éven belül munkát váltott, 47 százalékuk pedig elégedetlen munkahelyével, de nő azok száma is, akik a megfelelőnek tartott munkahely hiányában inkább az otthonmaradást választják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X