nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harc a kiberbűnözés ellen

A világszerte erősödő kiberbűnözés és a vállalatokat, országokat is zsarolni képes kiberbűnőzők veszélyére hívta fel a figyelmet a szeptember 27-én és 28-án hetedik alkalommal a fővárosban megrendezendő Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Keleti Arthur főszervező szerdán Budapesten.

MTI | 2011. szeptember 7.
|  

Elmondta: az internetes támadások egyre szervezettebbek, a „hackerhadseregek” elsősorban a kritikus infrastruktúrákról gyűjtenek információkat, illetve ezeket támadják meg, mert ezzel zsarolni lehet egy vállalatot, országot, és meg lehet bénítani működését. A világszintű kiberbűnözés országokra is kiterjed, Észak-Korea például 3 ezer fővel felállított egy hackerhadsereget, s a kínaiak is megfigyeltek, megfigyelnek kormányzati rendszereket éveken keresztül – fűzte hozzá.
Úgy vélte, Magyarország kiberterét ugyanúgy meg kell védeni, mint más országokét, mivel a közösségekbe tömörült hacktivisták ellen egyre nehezebb védekezni.

A védelmet szolgálja az ITBN-en is megjelenő, nemrégiben létrejött KIBEV – Önkéntes Kibervédelmi Összefogás, amely toborzó központtal és információs pulttal lesz ott szeptember végi rendezvényen, amire mintegy 2.000 résztvevőt várnak.

A sajtótájékoztatón Jakab Péter, az MKB Bank bankbiztonsági ügyvezető igazgatója elmondta, semmi okunk nincs azt gondolni, hogy Magyarország érintetlen maradhat a támadásoktól. A fenyegetés valós és reális kockázatokat hordoz magában még akkor is, ha Magyarország nem tartozik a kifejezetten fenyegetett országok közé.

Hozzátette, a pénzügyi szolgáltatás nagymértéken támaszkodik az informatikára, ezért a kritikus rendszerek globális vagy lokális megbénítása nagyon komoly gazdasági károkkal is jár. Ezért is fontos, hogy ezzel témával a civil szférával összefogva foglalkozzanak a vállalkozások.

Ács György, a Cisco regionális biztonsági szakértője arról számolt be, hogy a mobileszközök terjedésével egyre nagyobbak a biztonsági kockázatok is. Egy felmérés során kiderült, hogy az ilyen eszközök használóinak 58 százaléka már odaadta illetéktelen személynek a telefonját vagy számítógépét, 26 százalékuk pedig elhagyta vagy elvesztette. Kifejtette, a mobilbiztonság növelése azért is fontos, mert 2013-ra 1 milliárd okostelefon, illetve okos-eszköz lesz forgalomban, s az alkalmazottak egyre inkább használni fogják a saját gépeiket vállalati környezetben is.

Az ITBN két napján mintegy 50 előadás hangzik el a biztonságról, s 40 kiállító mutatkozik be. Előadást tart például Galántai Zoltán jövőkutató, Kovács Tücsi Mihály író és Kurucz Péter piackutató. Az ITBN vendége lesz Csányi Vilmos etológus is, aki a biztonság legnehezebben kezelhető eleméről, az emberről fog előadásában beszélni.

A magyar informatikai, infokommunikációs szakma képviselői hét évvel ezelőtt fogtak össze azért, hogy egy független, minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviselő fórumot teremtsenek. A konferencián a szektort meghatározó jogi, gazdasági és a területet befolyásoló szakmai és felügyeleti szervezetek mutatkoznak be, illetve fejtik ki véleményüket képviselőik révén.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X