nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az internet veszélytelen használatáról

A világháló veszélyeit mutatja be olvasmányos formában Az internet a kockázatok és mellékhatások tekintetében című tanulmánykötet.

MTI | 2010. november 27.
|  

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyv szerkesztője Talyigás Judit villamosmérnök, politológus a legkülönbözőbb szakmák képviselőinek szemszögéből válogatta össze a világháló elterjedésével fellépő problémákat és a társadalomra gyakorolt hatásait.

A könyv tíz szerzője többek között a világháló adatvédelmi, internetfüggőségi és gyermekfejlődési kockázatait ismerteti az olvasókkal, miközben a felvetett problémákra is megoldást kínál azoknak, akik minél kisebb kockázattal szeretnék élvezni az internet nyújtotta színes, új világot.
Szabó Endre Győző adatvédelmi szakértő például a személyes adatok kezeléséről, ezek jogos és jogtalan internetes használatáról ír. A szerző kitér az egyre népszerűbb közösségi portálokra, ezek felelőtlen használatára és az ebből eredő káros következményekre. Bemutatja azokat a bűnözőket, akik az interneten hagyott nyomok „bányászatára" szakosodnak, és a töredékekből összerakott személyes adatokból húznak hasznot.

A kötetben külön fejezet foglalkozik a jelszavakkal, Rácz Bencze biztonsági tanácsadó még a tudatos felhasználóknak is szolgálhat néhány praktikus tanáccsal. Véleménye szerint a különböző jelszavak és ezek gyakori cseréjei is elengedhetetlen a biztonságos nethasználathoz. A felkészült hackerek ugyanis nemcsak a felhasználókat és jelszavaikat, hanem a tévesen megadott belépési kódokat is figyelik, mert ezeknek a hibás jelszavaknak a segítségével gyakran a más rendszerben használt érvényes belépési kódokat is ki tudják következtetni.

A könyv a világhálón terjedő általánosítás veszélyeit is részletesen tárgyalja; kiderül, hogy valóban csak a jellemtelen alakok írnak-e név nélküli hozzászólásokat, de szó esik a műholdas helyzetmeghatározó rendszerek (GPS) automatikus használatából eredő problémákról is.

Székely Iván társadalominformatikai szakember az internetes „kukkolással” kapcsolatban pedig arra próbál választ adni, hogy van-e még függöny a virtuális ablakokon.

A szerkesztő úgy válogatta össze az egyes fejezeteket, hogy az olvasó már néhány oldal elolvasása után is biztonságosabban tudja használni az internetet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X