nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hamarosan elfogadhatják a Sapientia Egyetem akkreditációját

A román parlament őszi ülésszakán elkezdődhet a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálására vonatkozó törvénytervezet vitája – mondta hétfőn Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter, kifejezve reményét, hogy az ülésszak végéig el is fogadják majd a jogszabályt.

MTI | 2011. szeptember 21.
|  

A tárcavezető a Sapientia Természettudományi és Művészeti Karának tanévnyitó ünnepségén vett részt Kolozsváron a Farkas utcai református templomban. Előtte a Bocskai-házban találkozott dr. Dávid László rektorral és dr. Tonk Márton dékánnal, valamint dr. Mezey Barnával, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorával, majd közösen vonultak a református templomba.

Kelemen Hunor ünnepi beszédében elmondta: egy évtizeddel ezelőtt, amikor tanárok, politikusok, értelmiségiek közösen megalapozták az Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, bíztak abban, hogy sikerül olyan intézményt felépíteni, amely a közösség hasznára válik.

„Bíztunk a sikeres eredményben, bíztunk abban, hogy sikerül a versenyhelyzetnek megfelelni. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet ez a bizalom fogja éltetni, építeni a következő időszakban is... Mi, az erdélyi magyar közösség, képesek vagyunk az újrakezdésre, mert bízunk közös jövőnkben, itthon, a szülőföldünkön” – hangoztatta Kelemen Hunor.

Beszámolt arról is, hogy a román kormány a közelmúltban elfogadta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet. A jogszabálytervezet ezt követően a parlament két háza elé került végső elfogadásra. Az intézmény akkreditálása azt jelenti, hogy az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, és joga lesz többek között államvizsgát szervezni, ugyanakkor a román állam is támogathatja.

Dávid László rektor köszöntő beszédében tájékoztatta a jelenlevőket arról, hogy a Sapientia a tudományos kutatás szempontjain alapuló rangsoroló felmérés szerint a legjobb romániai magánegyetem, az állami felsőoktatási intézményeket is magába foglaló rangsorban pedig a huszadik helyen áll.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X