nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetősége elzárkózik a törvényes előírások alkalmazása elől

Egyre nevetségesebben zárkózik el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége az új román oktatási törvény alkalmazása elől, és továbbra sem teszi lehetővé a magyar tagozat megalapítását – olvasható Magyari Tivadar, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási főtitkárhelyettesének közleményében.

MTI | 2011. szeptember 15.
|  

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény szerint az RMDSZ az új oktatási törvény 135. cikkelye alkalmazási módszertanának érvényesítését kéri az egyetem szenátusától és a minisztériumtól. Ez a cikkely rendelkezik ugyanis arról, hogy miként szerveződik a felsőoktatási képzés a nemzeti kisebbségek számára.

A cikkely egyebek között kimondja, hogy a multikulturális egyetemeken – így a marosvásárhelyi felsőoktatási intézményben is – önálló tagozatoknak kell létrejönniük az oktatás nyelve szerint, így a román mellett magyar tagozatnak is. Ennek ellenére a marosvásárhelyi egyetem román többségű szenátusa elutasította a magyar tagozat létrehozását, hiszen a nyár elején olyan egyetemi chartát fogadott el, amely nem teszi lehetővé a magyar tagozat megalapítását.

A múlt héten az egyetem szenátusa arról is döntött, hogy a 65. életévüket betöltött és nyugdíjazott professzorok óraadó tanárként sem folytathatják tevékenységüket. Ez a döntés érzékenyen érinti a magyar nyelvű oktatást, hiszen a magyarul oktató professzorokból amúgy is hiány van az egyetemen, a most nyugdíjazott oktatók között pedig kilencen magyarok voltak.

Magyari Tivadar szerint a marosvásárhelyi egyetemen „a jog által is sarokba szorított román fél egyre nevetségesebben zárkózik el az oktatási törvény alkalmazásától, minimális bölcsességet sem mutat, és úgy viselkedik, mint egy dacos óvodás”.

Az RMDSZ számára az, ami a marosvásárhelyi egyetemen  történik, újabb érveket szolgáltat a valóban teljesen önálló, autonóm módon döntéseket hozó magyar egyetem létrehozása mellett – mondta Magyari.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 istentudja 2011. szeptember 15. 18:32

1990 március 16-án a marosvásárhelyi Tudor-lakónegyedben részeg,randalírozó románok kifogásolták egy gyógyszertár magyar nyelvü feliratozását.Aztán elszabadult a pokol.

A hetvenes évek elején marosvásárhelyi román iskolatársaimmal még úgy beszélgettünk,hogy én románul szóltam hozzájuk,ök pedig magyarul válaszoltak.De ez csak utólag tünt fel.És (mellesleg)az orvosinak magyar kamarazenekara volt.

Információ
X