nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2012-től alkalmazzák a kisebbségi oktatás reformját Romániában

Annak ellenére, hogy életbe lép az új tanügyi törvény Romániában, mégsem tudják alkalmazni egyelőre a kisebbségi oktatást megreformáló intézkedéseket - olvasható a dunatv.hu-n.

Edupress | 2011. január 11.
|  

Míg a decentralizációra vonatkozó fejezetek már idén hatályosak lehetnek, addig a kisebbségeket érintő csúszás oka, hogy a kiadók nem tudják az új tanév kezdete előtt szállítani a tankönyveket. Az új tanterveket és tankönyveket fokozatosan vezetik majd be.

Miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) végigvitte a felelősségvállalási folyamatot, az államfő (kihirdette) a kisebbségi oktatást megreformáló tanügyi törvényt.

Igaz, hogy a szabályozás a jövőben sem teszi lehetővé az önálló, állami finanszírozású magyar nyelvű egyetem létrehozását, de teljes körű iskolai anyanyelvi oktatást biztosít. Továbbá a jogszabály tartalmazza azt is, hogy a kisebbségi diákoknak speciális, a nyelv elsajátítására koncentráló tanterv szerint oktatják majd a románt.

Egyelőre azonban még nem lehet alkalmazni a kisebbségi oktatást megreformáló intézkedéseket, mivel a tanterv hiánya miatt a kiadók az idén szeptemberben kezdődő új tanévre már nem készíthetnek tankönyveket.

A romániai oktatási törvény szerint készülő új tantervet és tankönyveket fokozatosan, az új évfolyammal vezetik be. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a Duna Tv-nek adott interjújában úgy fogalmazott: egy 21 esztendős politikai küzdelem jelentős állomása ez a pillanat, mivel a tanügyi törvény már végleges. Hozzátette: bár nem teszi lehetővé az önálló, állami finanszírozású magyar nyelvű egyetemet, nem tiltja azt a törvény, így ezt akár a későbbiekben is meg lehet valósítani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X