nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akkreditálták a Sapientiát

Elfogadta a román képviselőház a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) akkreditálásáról szóló törvénytervezetet – közölte kedden az MTI-vel Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője.

MTI | 2012. február 28.
|  

A képviselőház honlapján szereplő adatok szerint a tervezetről összesen 171 honatya szavazott, ebből 161-en a jogszabály elfogadása mellett tették le voksukat, 3-an ellene szavaztak, 7-en pedig tartózkodtak. Ahhoz, hogy a jogszabály hatályba léphessen, Traian Băsescu államfőnek kell még aláírnia a törvényt.

A román szenátus már korábban elfogadta a jogszabályt, miután a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóság több éves ellenőrzés után megállapította, hogy az egyetem eleget tesz a romániai akkreditációs törvényeknek.

Az egyetem akkreditációja azt jelenti, hogy a Sapientia teljes jogú felsőoktatási intézmény lett, amely államvizsgát szervezhet diákjainak. Eddig az EMTE diákjai csak más romániai felsőoktatási intézményekben államvizsgázhattak. Az akkreditáció másik hozadéka, hogy az egyetem mesterképzést is indíthat, ugyanakkor román állami támogatásra is jogosult.

Az EMTE Erdély magyar nyelvű magánegyeteme, amelyet a történelmi magyar egyházak által 2000-ben bejegyzett Sapientia Alapítvány hozott létre. Az intézmény a magyar állam támogatásából tartja fenn magát.
Három oktatási helyszínén, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron négy kara működik, amelyek keretében 27 alapképzési szakon tanulhatnak magyar nyelven a hallgatók.

A magyar kormány nagy örömmel értesült a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) keddi akkreditációjáról – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár a román kabinet döntése után az MTI-nek.

A helyettes államtitkár kiemelte: hosszú folyamat eredménye az akkreditáció. A Sapientián folyó komoly szakmai munka eredménye a keddi döntés, amely értelmében az intézmény a diplomát bocsáthat ki, és részesülhet román állami támogatásban. Reméljük, hogy ezek a források is meg fognak nyílni a Sapientia számára, hiszen az onnan kikerülő szakemberek is gazdagítják Románia gazdaságát – fogalmazott Répás Zsuzsanna.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X