nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gergelyjárás

A régmúlt idők tanévkezdéseinek hangulatát idézték meg hétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett Gergely-járáson a helyi általános iskola diákja, ezzel elkezdődtek az intézmény idei múzeumpedagógiai programjai.

MTI | 2012. március 13.
|  

A Gergely nap régi dél-alföldi szokásaihoz hozzátartozott az egészen a középkori diákhagyományokba visszanyúló, tavaszköszöntő Gergely-járás. Az őszi tanévkezdés csak az 1860-as évektől vált általánossá, előtte a tanévkezdés és -zárás ideje a Gergely nap körüli időszakra esett.

Ekkor a nebulók, „Szent Gergely katonái” fejükön csákóval, oldalukon vörös karddal házról házra jártak, új diákokat toboroztak és adományokat gyűjtöttek a tanítónak. A szokásos „Dicsértessék!” köszöntéssel léptek a szobába: elöl a zászlótartó a sokszínű pántlikákkal és kendőkkel ékesített hosszú szálfával, mögötte a vitézek, akik kardjukat összeütve köszöntek.

Tokovits Tamás, az intézmény igazgatója elmondta, az emlékpark feladata hasonlít az egykori Gergely-vitézekéhez: összegyűjteni az érdeklődőket, hogy megismerhessék a magyarság hagyományait, a park kiállításait, valamint a népszokásokat bemutató programjait.

Az intézmény múzeumpedagógiai programjai hagyományosan március 12-én, Gergely napján kezdődnek el. A legtöbb diák az áprilistól-júniusig terjedő időszakban érkezik a parkba, de a szeptember, októberi kirándulások célpontja is gyakorta Ópusztaszer – tudatta a szakember.

A foglalkozások során a vendégek megismerhetik a rotunda épületében látható kiállításokat, a nomádparkot és a skanzent is. Elsősorban alsótagozatos tanulók vesznek részt a programokon, de szerveznek órákat felsősöknek és középiskolásoknak is, az egyetemi hallgatók pedig gyakorlatra érkeznek Ópusztaszerre – közölte az igazgató.

Nyulassy Ágnes, a park pedagógiai programjainak vezetője elmondta: az általában ötvenperces foglalkozásokhoz a tanároknak részletes óravázlatot biztosítanak, és lehetőség van arra is, hogy a diákok „forgószínpadszerűen” egymást követően több helyszínt is bejárjanak.
A múzeumpedagógiai programok legnépszerűbbike a Volt egyszer egy oskola című, ahol a diákok a skanzenben az idén 101 éves Árpádhalmi tanyai iskola tantermében az 1930-as évek oktatási rendszerét ismerhetik meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X