nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pecsét a popóra
Bevezetés a kocsmatörténetbe

Képregényrajzolás, kocsmatörténeti kiállítás, énekóra Pély Barnától, víziszobor-készítés és számos más program vár a közönségre a Sziget fesztivál Múzeumi negyedében augusztus 10. és 14. között.

MTI | 2011. augusztus 7.
|  

Ebben az esztendőben sem csupán a koncertekről szól a Sziget. Aki a zenei élményeken kívül másra is vágyik, a  Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum sátrába betérve például Munkácsy festményei alapján készült puzzle-oket rakhat ki, de meg is festheti saját „Munkácsy”-festményét.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont látogatói napi jelentéseket készíthetnek a sátor „tartótisztjeinek” instrukcióival, utána felidézhetik a Kádár-kolbász illatát és akár acélszürke munkásőr egyenruhában is megörökíthetik magukat.

Idén először képviselteti magát hivatalosan a Múzeumi negyedben a „kilencedik művészeti ág”: a kArton karikatúra és képregény múzeum sátrában képregényrajzolók, karikaturisták várják azokat, akik képregényes formában szeretnének párjuknak szerelmet vallani, ellenségüknek bosszút üzenni, megrajzolni a Sziget emlékezetes pillanatait vagy csak elmondani a világnak érzéseiket. A kArton galériában az idén 90. születésnapját ünneplő Kaján Tibor, a Ludas Matyi, a Tükör és a Hahota legendás karikaturistája előtt tisztelegnek a szervezők.

Különleges, archaikus fotográfiai eljárásokkal, technikákkal ismerkedhetnek meg a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház sátrát választók, míg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum munkatársainak segítségével fotogramokat készíthetnek a fesztiválozók.

A Sírba visztek – A Bizottság a Műcsarnokba megy című, szeptemberben nyíló kiállításához számos programot szervez a Szigeten a Műcsarnok. A múzeum sátrába betérők különleges filmalkotásokat tekinthetnek meg, megfigyelhetik Wahorn Andrást, amint Hogyan viselkednek a majmok? címmel képet fest vagy saját hangszerüket magukkal hozva részt vehetnek az ef Zámbó István által „őrzött” Zenei Hyde Parkban.

A Néprajzi Múzeum EtnoMobil 2.0 című lakókocsis kiállításával érkezik az Óbudai-szigetre: a kelet-német gyártmányú Tabbert Lola a minitárlat helyszíne, installációja és legfőbb tárgya is egyben.

Szüret, bor, vasút: a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum idei témáit összeköti a fröccs, hiszen a legjobb nyári szomjoltó jelentős részben éppen a vasút segítségével terjedt el. „Kocsmatörténeti kiállítás és forgalmi iroda, ahol átértelmezzük Tapicska forgalmista állomását, ahol az egyik éjjel unalmában telepecsételi Zdenka, a távírász lány meztelen ülepét” – ígéri a skanzen.

A Városligeti-tavon látható Art on Lake című vízi kiállításhoz kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum kézműves és kreatív alkotó műhelyének legtöbb programja. A sátorban víziszobrot, újrahasznosított fenékpárnát, táskát, övtáskát is készíthetnek az ügyesebbek vagy akár gyereküknek partedlit a múzeum kiállítási molinóiból.

Utazz vissza az időben, éld át szüleid, nagyszüleid ifjú éveinek mindennapjait! – buzdít a Terror Háza Múzeum, ennek megfelelően a sátorba betérők türelmüket próbára téve igényelhetnek Trabantot, Zsigulit a Merkúrtól, várhatnak éveket telefonkészülékre vagy olvashatják a hetvenes évek híreit. Tényleg olyan cikik a magyarok? – teszi fel a kérdést címében a Terror Háza vasárnapi kerekasztal-beszélgetése, melyen megannyi „okos nagyágyú” keresi a választ, angolul.

A Kodolányi János Főiskola sátránál pénteken bárki rekordkísérlet részese lehet, ha jelentkezik az ingyen ölelés csapat tagjának. Aki pedig unja, hogy a Szigeten mindig csak mások zenélnek, másnap a művészeti tanszék tanárától, Pély Barnától énekelni is tanulhat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X