nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Határtalan antikvitás a diadalív árnyékában

Az antik hagyományok és közös kulturális értékek megismerése révén segítik elő a magyar és szlovák oktatási intézmények és múzeumok közötti együttműködést.

MTI | 2012. október 3.
|  

Határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a szlovákiai Nagyszombati Egyetem (Trnavská Univerzita v Trnave) együttműködésében Határtalan antikvitás elnevezéssel. A közös vállalkozás egyik pillére A diadalív árnyéka című levelező pályázat, amelyet 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára írtak ki a 2012-13-as tanévben. A pályázat magyarországi régiója Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti, az érdeklődők október 5-ig jelentkezhetnek. A csapatok a vetélkedő során feladatlapok kitöltésével vesznek részt a játékban, az utolsó feladat egy ókori diadalív-makett elkészítése lesz. A kitalált kerettörténet az interneten is követhető lesz. Az első három helyezést elért csapatot a Szépművészeti Múzeum látja vendégül.

A program célja, hogy az antik hagyomány és közös kulturális értékek megismerése révén elősegítsék a magyar és szlovák oktatási intézmények és múzeumok közötti együttműködést – mondta Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese a keddi budapesti sajtótájékoztatón. Kiemelten fontos célnak nevezte azt is, hogy a felnövekvő generációk a határ mindkét oldalán megismerjék a két terület közös történelmének gyökereit, valamint egymás eredményeit ezzel kapcsolatban.

A saját történelmünk megismerése felé tett fontos lépés közelebb hozni a magyar és a szlovák gyerekekhez az ókort, mint a civilizáció egyik pillérét – fogalmazott Jana Tomková, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója. Mint mondta, érdemes megtanítani a gyerekeket arra, hogy a történelmet, a kultúrát és a művészetet egységes egészként fogadják be Videókonferencián kapcsolódott be a tájékoztatóba Klara Kuzmová, a Nagyszombati Egyetem projektmenedzsere, aki beszámolt arról, hogy eddig 36 szlovák iskola jelezte érdeklődését a programban való részvételre.

A Határtalan antikvitás programsorozat osztályfoglalkozások és családi hétvégék keretén belül is megszólítja a fiatalokat, a tanárok és múzeumpedagógusok részére pedig egész napos felkészítő workshopot tartanak. A program zárásaként 2013 júliusában ókori témájú nyári tábort rendeznek 60 magyar és szlovák diák részvételével.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X