nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyengén számolnak a brit diákok

Minden brit diáknak 18 éves koráig kellene matematikát tanulnia, mert a gyenge számolási készségek a gazdaságra is rossz hatással lehetnek – állapította meg egy hétfőn nyilvánosságra hozott brit jelentés.

MTI | 2011. augusztus 9.
|  

A Konzervatív Párt megbízásából készült vizsgálat megállapította, hogy a brit diákoknak a jelenleginél két évvel tovább kellene matematikát tanulniuk, mert az iskolát elhagyó évi 300 ezer diák nem rendelkezik azokkal a számolási készségekkel, amelyekre a munkában és a mindennapi életben szükség van.

A Carol Vorderman televíziós műsorvezető és csapata által készített jelentés szerint újfajta módszerekkel kellene tanítani a matematikát, és a valós életben szükséges ismereteket, például a pénzügyek kezelését kellene átadni a diákoknak. „Ha nem hajtunk végre alapvető változtatásokat a matematika oktatásunkban, azzal a jövőbeli gazdasági jólétünket veszélyeztetjük.” Sok tanuló úgy hagyja el az iskolát, hogy a mindennapi élethez szükséges alapvető műveleteket sem tudja elvégezni, így például nem tudja összeadni a zsebében lévő aprópénzt vagy kiszámolni a rezsiköltségeket – olvasható a jelentésben.

A mérnökvégzettségű, kiváló matematikai tudással bíró Vordermant még 2009-ben bízta meg az akkor még ellenzékben lévő Konzervatív Párt vezetése, hogy dolgozzon ki javaslatokat a matematikaoktatás korszerűsítésére.

Nagy-Britanniában minden 16 éves diáknak érettségi vizsgát kell tennie matematikából, legutóbb ezen a megmérettetésen a tanulók felének nem sikerült közepes osztályzatot elérnie. Ezután választhatnak, hogy tovább tanulják-e a matematikát és esetleg emelt szintű érettségi vizsgát tesznek belőle. Az elmúlt évben csak 15 százalékuk folytatta a tanulmányait ebből a tantárgyból.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pesta 2011. augusztus 9. 11:16

Az angliai gyárakban a „felvételihez" általában kitöltetnek az emberrel egy írásbeli tesztet is, nem túlzok, általános iskola második osztályra megtanult összeadás-kivonás és bemagolt szorzótábla kell hozzá... Mikor megláttuk, majdnem felháborodtunk, hogy miféle fogyatékosnak néznek minket, külföldieket, de aztán rájöttünk, hogy ezt mindenkivel kitöltetik. Én se vagyok matekzseni, de ezek még fejben összeadni se tudnak.

1 Alabárdos 2011. augusztus 9. 07:51

Az a baj, hogy ez egyre inkább általános problémának tűnik. Mintha teljesen értelmét vesztette volna a "nem az iskolának, magadnak tanulsz" szlogen.

Személyzetis ismerősöm szerint a felvételi tesztjük egyik legkritikusabb pontja egy számolási feladat. hatodikalabardos.freeblog.hu/archives/2011/08/08/Bevasarlolista/

Információ
X