nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Geoparkok Hete

Május 24-én kezdődött a Geoparkok Hete rendezvénysorozat, amelynek keretében túrákat, kiállítást, fórumot, író-olvasó találkozót is szerveznek Salgótarjánban és Vanyarcon, valamint a szlovákiai Füleken és Csákányházán – tájékoztatta az MTI-t a Novohrad – Nógrád Geopark Kft. irodavezetője.

MTI | 2014. május 25.
|  

Kéri István elmondta: a Novohrad – Nógrád Geopark idén már hatodik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz, mely során 21 európai ország 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan május 24. és június 8. között.

A szlovák és magyar településeket összefogó Novohrad – Nógrád Geoparkban egy ünnepélyes eseménnyel, Vanyarc község geoparkhoz való csatlakozásával indul a programsorozat szombaton, így 92-re bővül a területhez tartozó települések száma.

Vanyarc önkormányzata, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szervezésében konferenciát tartanak, amelyen szó lesz többek közt a Cserhát-hegységben folytatott gerinces őslénytani vizsgálatokról vagy az amatőr gyűjtők szerepéről a magyar földtanban.

Május 30-án Füleken Geopark Fórumot rendeznek. Ezen a geoparkot irányító szervezetek adnak tájékoztatást az elmúlt évek fejlesztéseiről, folyamatairól, és ismertetik a jövőre vonatkozó elképzeléseket is. Hasonló programot tartanak június 2-án Salgótarjánban.

Június 4-én Füleken író-olvasó találkozó lesz, amelyen Jozef Klindával és műveivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Szintén június 4-én az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tematikus nappal várják a közönséget. A Vulkánnap során a MagyarTudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével egy miniatűr vulkánt is működésbe hoznak majd a szakemberek.

Kéri István kitért rá: a Novohrad – Nógrád Geopark területén három alkalommal szerveznek vezetett gyalogtúrákat a Geoparkok Hete alatt. Május 31-én a kazári riolittufa-eróziós felszínhez invitálják a mozogni vágyókat egy könnyű, mintegy 8 kilométeres túrára. Másnap a határ túloldalán Abroncsos-Medves-Magosa-Macskalyuk-Somoskő útvonalon vezetnek egy közepesen nehéz, 8 kilométeres túrát. Június 7-én a Serki vár-Bencs-tető-Ajnácskő útvonalat járhatják be a túrázók, de a 20 kilométeres távot csak a felkészültebb természetjáróknak ajánlják.

A rendezvénysorozat két hete alatt Salgótarjánban, Füleken, Vanyarcon és Csákányházán is különböző foglalkozásokkal, vetélkedőkkel várják az óvodásokat, általános és középiskolásokat – tette hozzá az irodavezető.

2010-ben 63 Nógrád megyei és 28 szlovákiai település részvételével jött létre a geopark, hogy a földtudományi, régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek bemutatására építve, a turizmus élénkítésével erősítsék a térség gazdaságát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X