nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Furcsa vonzalom

A Poecilia mexicana nevű fogasponty nősténye azokhoz a hímekhez vonzódik, amelyek az azonos nemű társaikkal flörtölnek – derült ki egy tanulmányból.

MTI | 2012. december 16.
|  

A Biology Letters című folyóiratban ismertetett kutatások szerint a Poecilia mexicana nevű fogasponty nősténye azokat a hímeket részesíti előnyben a szexuális partner kiválasztásakor, amelyeket másik nősténnyel lát párzani: ez a jelenség a szexuálispartner-másolás (mate copying). A kutatók szerint a képlet akkor is működik, ha a hím egyed azonos nemű társával kerül intim viszonyba.

A nőstények rendszeresen a szociális információk alapján választanak partnert maguknak. A homoszexuális viselkedést mutató hímek pedig vonzóbbakká válhatnak a szemükben – mutattak rá a szakemberek. A Frankfurti Egyetem munkatársaként dolgozó David Bierbach és kollégái szerint a megfigyelt viselkedésminta talán magyarázatot adhat a homoszexualitás előfordulásának és elterjedtségének okára az állatvilágban.

„A hím állatok homoszexuális viselkedése – bár az állatvilág egészében fellelhető – továbbra is a természet egyik nagy rejtélye, hiszen az azonos nemű egyedekkel való párzásnak csökkentenie kellene a hímek reprodukciós teljesítményét” – idézte a szakembereket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Mint arra a kutatók rámutattak: a legtöbb faj esetében azonban, a homoszexuális viszonyt ápoló hímek nőstényekkel is párzanak, és elméletileg az azonos nemű társaikkal folytatott aktus akár még növelheti is a reprodukciós teljesítményüket, amennyiben ezáltal vonzóbbakká válnak a nőstények számára és növelik a jövőbeli heteroszexuális kapcsolatra való esélyeiket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X